Шабачки неимари у Казахстану

Српски грађевинци излаз из кризе траже и налазе по свету. Шабачки "Интер-коп" гради метро станицу у Алматију, бившој престоници Казахстана. Инвестиција је вредна 15 милиона евра. За градњу станице и окретнице возова, међу грађевинцима различитих нација језик је кажу заједнички - неимарски.

Економска криза оставила је велике последице у грађевинарству. Многи радови су прекинути, дугови за урађено нагомилани, а нови пројекти су ретки. Док у Србији немају шта да раде, а држава је највећи дужник, наши грађевинци, како би упослили раднике и извукли фирме из финансијских проблема, траже и налазе послове по свету.

Шабачки "Интер-коп" је једина српска фирма која гради у бившој престоници Казахстана, у Алматију. Српски и казахстански радници заједно праве метро станицу која је део државног капиталног инфраструктурног пројекта.

Октобра прошле године, на том месту је било пет трака у једном смеру. Данас је то градилиште велико као четири фудбалска терена. За градњу станице и окретнице возова, међу грађевинцима различитих нација језик је кажу заједнички - неимарски.

Инвестицију вредну 15 милиона евра, "Интер-коп" треба да заврши до септембра наредне године.

Посао који се финансира из државног и градског буџета, Шапчани су добили захваљујући стручности запослених, референцама фирме и опреми.

Главни инжењер пројекта Миломир Павловић каже да је то објекат који се гради у отвореном рову на дубини од 20 метара, у врло сложеним геолошким условима, у сеизмичкој средини од девет степени Меркалијеве скале и да је као такав морао посебно да се разради.

У овај стратешки објекат под надзором српских грађевинаца уградиће се 27.000 кубика бетона, 3.500 тона арматуре и 32.000 квадрата хидроизолације.

Инжењер грађевинарства Александар Ђорђевић каже да је ово велики професионални изазов  зато што се ради о великом пројекту у страној земљи.

"Пројекат је од капиталног значаја за Казахстан, а самим тим и за мене као младог инжењера", напомиње Ђорђевић.

Инжењер грађевинарства Ајдос Желдикбајев каже да је писао дипломски рад о изградњи метро станице.

"Овде сам га радио, постао инжењер и тражио сам и добио посао у 'Интер-копу'", наводи Желдикбајев.

Казахстан је по величини девета земља на свету. Огромни природни ресурси, посебно резерве нафте, омогућавају тој држави убрзан економски развој и висок стандард за само 15 милиона становника.

Директор "Интер-копа" Шабац Раде Николић истиче да Казахстанци штите своју оперативу.

"Кад су средства из буџета државе и града, стране компаније морају да буду до 20 посто јефтиније од локалних да би добиле тај посао. На једног нашег радника морамо да пријавимо три њихова. Уклапамо се, овде радимо зато што се послови редовно плаћају", напомиње Николић.

У граду са милион и по становника, вишемилионским буџетом и новим  инвестицијама наши грађевинци и виде своју пословну шансу.

У Алматију је за сада урађен први и једини метро у Казахстану, а ово је једна од седам постојећих станица које су отворене децембра 2011. године.

Када српски грађевинци заврше метро станицу "Москва", која је име добила по договору руског и казахстанског председника, укупна дужина трасе износиће преко 10 километара. Алмати планира да у наредном периоду учетворостручи дужину подземне саобраћајне трасе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи