Инфлација најнижа за последњих 40 година

Гувернер Јоргованка Табаковић каже да је у новембру, на међугодишњем нивоу, инфлација износила 1,6 одсто. Инфлација у Србији је на најнижем нивоу у протеклих 40 година, каже Табаковић. Тачно је да је куповна моћ грађана ниска, али да је исти случај био и 2012. године, када је инфлација износила 12,2 одсто, каже гувернер.

Инфлација у Србији је на најнижем нивоу у протеклих 40 година, рекла је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, и додала да је у новембру, на међугодишњем нивоу, инфлација износила 1,6 одсто.

НБС је задовољна што је обавила свој задатак и инфлацију задржала у границама циља, рекла је Табаковић на годишњој конференцији за новинаре.

"Онима који кажу да су у постизању ниске инфлације помогли бог и добра пољоприведна сезона, поручујем да срећа прати храбре", рекла је гувернер, и напоменула да се ниска инфлација "није десила сама од себе".

Она је навела да је тачно да је куповна моћ грађана ниска, али да је исти случај био и 2012. године, када је инфлација износила 12,2 одсто.

Бранко Хинић из Народне банке Србије истиче да је инфлација "смртни непријатељ" куповне моћи.

"Управо инфлација је она која највише обара вреднсот дохотка којима располажемо и зато је циљ НБС да инфлацију држи на стабилном ниском нивоу", објашњава Хинић.

Прилив страних директних инвестиција у Србију за 11 месеци ове године износио је 630 милиона евра, а очекује се да ће до краја године достићи око 700 милиона, изјавили су представници НБС.

У 2014. очекује се благи раст страних директних инвестиција тако да би оне требало да буду на нивоу од око милијарду евра.

Табаковић је рекла да је централна банка и у 2013. очекивале инвестиције од милијарду евра, јер је једна банка и Уједињених Арапских Емирата требало да почне да ради у Србији од августа.

Она је навела да се то још није десило, јер се ради о озбиљном инвестору који припрема документацију и жели да предупреди све проблеме, али да ће тај поступак бити успешно окончан.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи