НБС: Инфлација до 5,5 одсто

Програмом монетарне политике предвиђено је да инфлација у идућој години буде у границама од 2,5 до 5,5 одсто, објавила Народна банка. Основни циљ монетарне политике је одржавање средњорочне стабилности цена, као и остваривање одрживог економског раста, наводи се у програму централне банке.

Народна банка Србије је објавила програм монетарне политке у 2014. години којим је предвиђено да инфлација буде у границама од 2,5 до 5,5 одсто.

Основни циљ монетарне политике је постизање и одржавање средњорочне стабилности цена, чиме се доприноси и очувању стабилности финансијског система и остваривању одрживог економског раста, наводи се у програму монетарне политике НБС објављене на сајту централне банке .

Процена инфлације у наредном периоду заснована је, како је објашњено, на оцени да неће бити завршене структурне реформе и либерализација цена.

НБС ће настојати да циљану инфлацију оствари помоћу основног инструмента монетарне политике - референтне каматне стопе, која ће се мењати на доследан и предвидив начин, зависно од економских кретања и пројекција инфлације, а користиће и друге инструменте из своје надлежности.

И у идућој години централна банка Србије ће наставити да спроводи режим руковођено пливајућег девизног курса.

Интервенције на девизном тржишту биће спровођене како би се смањиле прекомерне краткорочне осцилације девизног курса, очувала ценовна и финансијска стабилност и одржао одговарајући ниво девизних резерви, наводи се у програму монетарне политке НБС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи