Ирска изашла из кризе

Сваке седмице 1.000 нових радних места показатељ је да је Ирска изашла из кризе, рекао премијер Енда Кени. Ускоро нове тешке одлуке, али Ирска никада више неће бити угрожена спекулацијама и похлепом, закључио Кени.

Ирски премијер Енда Кени обраћањем нацији означио је крај програма економског спасавања те земље која је, по његовим речима, повратила "своје добро име и свој кредибилтет", пренео је Би-Би-Си.

"Пре три године сваке недеље нестајало је 1.600 радних места. Сада, сваке недеље настане 1.000 нових радних места. То је напредак, али морамо радити на њему", закључио је ирски премијер.

Кени је упозорио да ту земљу очекује још тешких економских одлука, са новим средњорочним економским планом који би требало да буде усвојен ове недеље.

Премијер је обећао да стабилност Ирске "никада више неће бити угрожена спекулацијама и похлепом".

Ирска је прва земља еврозоне која је испунила кредитни договор спроведен уз помоћ међународне групе зајмодаваца познате као Тројка, што се односи на ЕУ, ММФ и Европску централну банку.

Ирска је спасена трогодишњим кредитним пакетом вредним 85 милијарди евра, након што се та земља суочила са банкротом, јер је позајмљивање на финансијским тржиштима постало прескупо.

Почев од данас, Ирска је повратила своју финансијску независност и поново је у могућности да подиже новац на тржиштима капитала једнако као и друге земље.

Током трогодишњег периода Тројка је имала значајну контролу над ирском политиком и усмеравањем ирске економије.

У замену за спасилачки пакет, Тројка је инсистирала на повећању пореза, структурним реформама и продаји државне имовине, при чему је на свака три месеца провераван напредак Ирске.

"Ово је важан корак али то није крај сам по себи. Наши животи се неће променити преко ноћи", рекао је ирски премијер, истичући да је економска судбина Ирске сада поново у њеним рукама.

Економија Ирске опоравља се из једне од најдубљих рецесија у еврозони, а у 2014. години очекује се њен раст од два одсто.

Незапосленост у тој земљи, која је у 2012. години достигла свој максимум од 15,1 одсто, сада је смањена на мање од 13 одсто.

"Морамо наставити да водимо опрезну буџетску политику. То је оно што убеђује оне који стварају радна места да је Ирска место где они могу да с пуним поверењем инвестирају", указао је премијер Ирске.

Ирска је, по његовим речима, комплетирала више од 90 одсто неопходних резова и повећања пореза. Резултат тог је, како је истакао, то што Ирска сада може почети да смањује терет националног дуга. 

Он је навео да ће стварање нових радних места бити у средишту економског плана чије се усвајање очекује ове недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи