Читај ми!

Табаковић: Банке морају да знају где је граница

Важно је да грађани буду правилно информисани колико коштају одређене банкарске услуге, рекла гувернер Јоргованка Табаковић и додала да банке морају да знају где су границе издржљивости корисника њихових услуга, од којих зависе и због којих постоје.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић каже да је важно да грађани буду правилно информисани колико коштају одређене банкарске услуге, али и да банке морају да знају где су границе издржљивости корисника њихових услуга, од којих зависе и због којих постоје.

НБС не може утицати на банке када је у питању начин формирања цена за конкретне банкарске производе, рекла је Табаковић за Блиц упитана да ли је логично да грађани плаћају банкама камату на дозвољени минус 35 одсто, ако је инфлација четири одсто.

"Цену одређене услуге одређује тржиште, али несавршеност тржишта је опште позната", истакла је Табаковић.

Према њеним речима, важно је да грађани буду правилно информисани колико одређена услуга кошта и да према томе одређују да ли ће је користити или не.

Али, додала је Табаковићева, уколико су грађани принуђени да користе банкарску услугу, ако немају избора или, ако је избор ограничен видљивим и невидљивим препрекама, онда немоћ тржишта постаје очигледна.

НБС се труди да кроз Центар за заштиту и едукацију корисника финансијских услуга чини да корисници финансијских услуга буду што боље информисани приликом избора одређене банкарске услуге.

Гувернер НБС сматра да евентуално расписивање парламентарних избора не би значило никакву промену политике НБС, нити ризик у смислу понашања Владе.

"Уверена сам да ниједна Влада више, после претходне, неће доводити у питање фискалну консолидацију, нити ће наметати било какве изазове монетарној политици", рекла је Табаковић.

Према њеном мишљењу, једини ризик који би донели евенутални избори јесте наслеђени модел понашања да живот у Србији стане по расписивању избора и да се више нико не бави економијом, ни привредом, већ причама и предвиђањима.

Табаковићева верује да су сви свесни да се време више не може трошити на бесплодне приче и да, ако и буде избора, сви морају да се баве својим послом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи