Читај ми!

ГМО кукуруз стиже у Европу?

На њивама земаља ЕУ, која има најстроже законе о генетски модификованим организмима, ускоро би се могао наћи ГМО кукуруз 1507. Док заговарачи ГМО усева кажу да конвенционална пољопривреда не може да задовољи потребе светске популације, британски генетичар Мајкл Антониу каже за РТС да ГМО храна није безбедна по здравље људи и животиња.

На основу плана који је подржала Европска комисија, Европска унија би могла до краја године да дозволи узгој генетски модификованог кукуруза 1507. Ако се с тиме сложи већина земаља Уније, биће то први закон који дозвољава сетву генетски модификованог семена на њеној територији.

Кукуруз 1507 производ је једне од водећих светских компанија за генетски модификоване организме. Научници и еколози упозоравају на штетност таквих производа за здравље људи и животиња, као и на недостатке европских закона о безбедности хране.

Америчка компанија "Пионир Дупонт", чији је он производ, каже да је отпоран на инсекте, влагу, сушу. Истовремено, еколози упозоравају да су генетски модификовани усеви заправо пестициди, који трују друге биљке.

"Нигде у свету се не раде тестирања на три, пет, ни 10 година, јер су скупа. Не знамо како се управља генима биљака. Европска агенција за безбедност хране мора да уведе одговарајуће тестове и обезбеди новац за њих", поручује из калцеларије "Гринписа" при Европској унији Марко Контиеро.

Према првим реаговањима, Шпанија и Велика Британија су спремне да сеју кукуруз 1507, док њега неће бити у Француској, Аустрији, Пољској. У прилог њиховом одбијању, иде упозорење научника о последицама употребе генетски модификованих плодова.

Британски генетичар са Краљевског колеџа у Лондону Мајкл Антониу рекао је за РТС да генетски инжењеринг није безбедан по здравље људи и животиња. 

"Све је више научних доказа да генетски модификована храна изазива туморе на јетри, бубрезима, органима за варење, поремећај имуног система. Генетски модификовани организми изазивају ДНК поремећај на усевима, смањују им хранљиву вредност, стварајући нове отрове, алергије", објашњава др Антониу.

Заговарачи генетски модификованих усева, кажу да конвенционална пољопривреда не може да задовољи потребе растуће светске популације. Са тиме се генетичар Антноиу не слаже.

"Генетски инжењеринг, до сада, није дао веће приносе, нити може да испуни таква очекивања. Конвенционална пољопривреда, уз помоћ генске биотехнологије, може дати богатију жетву, отпорност усева на сушу, поплаве. То је 50 пута јефтиније од генетски модификованих усева", тврди др Антониу.

Извесно је да ће Србија и друге земље, које теже чланству у Европској унији, морати да прихвате и њене законе. Када је реч о могућем новом закону о генетски модификованим усевима у Унији, Србија ће, као и остале чланице Уније, моћи сама да одлучи да ли да дозволи генетски модификоване усеве на својој територији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи