Неопходна реформа јавних предузећа

Решавање проблема у јавним предузећима биће један од приоритета у 2014. години, најавио је министар привреде Саша Радуловић. Реформа ће бити тешка, али је неопходна, каже Радуловић и истиче да нема разговора о приватизацији тих предузећа. На седници Одбора за финансије министар Лазар Крстић најавио покретање радне групе за израду закона о финансирању Војводине како би се тај "системски проблем" решио.

Министар привреде Саша Радуловић рекао је да ће решавање проблема у јавним предузећима бити један од приоритета у 2014. години, и додао да нема разговора о приватизацији тих предузећа.

Радуловић је, на седници скупштинског Одбора за финансије, рекао да јавна предузећа треба прво поставити на "здраве ноге" и у зависности од тога донети конкретан план.

Први корак је, како је навео, да се утврди чиме та предузећа располажу, и да се реши питање професионализације менаџмената, што ће бити урађено новим законом о јавним предузећима.

Нема рокова за решавање тих проблема, а министар очекује помаке у њиховом решавању у 2014. години.

Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић сматра да прво треба применити постојећи Закон о јавним предузећима и расписати конкурсе за директоре, с чим се Радуловић сагласио, оцењујући да је могло више да се уради на промени постојећег законског акта, али да је "то политичко питање и да не жели у то да улази".

"У неким конкурсима у јавним предузећима постављени су такви услови да су можда могли да наведу и име и презиме," рекао је министар и додао да је потребно поставити јасна правила и критеријуме.

Посланик ДС-а Божидар Ђелић навео је да су пред ступање на снагу новог закона о јавним предузећима постављени директори "Пошта Србије" Милан Кркобабић и "Србијагаса" Душан Бајатовић и упитао Радуловића да ли гарантује да ће они до половине следеће године бити замењени.

Министар привреде је рекао да је јавни сектор катастрофално вођен годинама, али да постоји воља и жеља да се то промени.

"Министарство ће у 2014. години покушати да уради максимум и то ће бити оцењивано", навео је Радуловић, додајући да је реформа јавних предузећа тежак проблем, али да мора да се реши.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи