Медведев: Русија за компромис око "Јужног тока"

Русија упутила Европској унији предлоге за корекцију Трећег енергетског пакета и за постизање компромиса око изградње "Јужног тока", изјавио руски премијер Дмитриј Медведев након сусрета са премијерком Словеније Аленком Братушек у Москви.

Руска федерација је спремна на налажење узајамно прихватљивих решења са ЕУ о изградњи гасовода "Јужни ток", изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев после сусрета са премијерком Словеније Аленком Братушек у Москви.

Након сусрета у Москви са премијерком Словеније Аленком Братушек, Медведев је истакао да је Русија упутила ЕУ предлоге за корекцију Трећег енергетског пакета и за постизање компромиса.

"Са тачке гледишта међународног права, акти ЕУ представљају национално законодавство, а међувладини споразузми Русије са земљама ЕУ регулисани су међународним правом. У међународном праву и у праву у целини постоји принцип преимућства међународног права над националним законодавством", изјавио је Медведев на заједничкој конференцији за новинаре.

"Али, да не бисмо улазили у 'клинч', одржаћемо консултације, како бисмо узели у обзир интересе ЕУ и извршили нашу мисију с 'Јужним током'", рекао је руски премијер.

Медведев је оценио да постоје могућности за компромис.

"Постоје различите могућности да и интереси ЕУ и одговарајуће одлуке које су усвојене, буду реализовани, и у исто време ти пројекти - које ми предлажемо, такође би били реализовани", објаснио је Медведев.

Поручио је да не треба сумњати да ће Европа добити гас, али, "лопта је на страни ЕУ. Очекујемо од наших партнера одговор на нашу иницијативу", навео је Медведев.

Могуће решење проблема изградње "Јужног тока" има или правни карактер, или је на граници права и економије, рекао је Медведев.

Навео је да је Трећи енергетски пакет створио напетост и унутар ЕУ, и између појединих држава ЕУ, и између Русије и ЕУ.

Премијерка Словеније Аленка Братушек је рекла да јединствена позиција Словеније, Бугарске и Мађарске могу помоћи да се брже реши проблем.

"Сви ми, чланови ЕУ, треба да поштујемо законодавство ЕУ. Али, на крају крајева, реч је о заједничком пројекту, па зато наша заједничка позиција може само помоћи да се брже реше сва питања", истакла је Братушекова.

Агенција Интерфакс наводи да су се крајем новембра премијери те три земље договорили да иступе са заједничком позицијом о реализацији "Јужног тока".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи