Очување стабилности финансијског система

Одржана конститутивна седница Комитета за финансијску стабилност. Усклађивање политика и мера и ефикаснија размена података у области финансијске стабилности допринеће јачању отпорности финансијског система у кризним ситуацијама и предузимању правовремених мера ради спречавања негативних последица у финансијском сектору и привреди.

У Народној банци Србије одржана је конститутивна седница Комитета за финансијску стабилност који су основали Влада Србије, Народна банка Србије, Агенција за осигурање депозита и Комисија за хартије од вредности.

Народна банка Србије и Министарство финансија саопштили су да формирање тог тела треба да унапреди и ојача међусобну сарадњу ових институција.  

Имајући у виду да је финансијска стабилност предуслов за економски развој који ствара одрживе претпоставке за раст бруто домаћег производа и смањење незапослености, као и да ефекти глобалне финансијске кризе и даље у значајној мери утичу на развој наше економије, формирање овог посебног међуинституционалног тела за финансијску стабилност треба да допринесе јачању и очувању стабилности финансијског система у Србији.

Комитет ће деловати као саветодавно тело са задатком да разматра и оцењује сва питања и могуће мере које треба предузети ради одржавања стабилности финансијског система и координираће све кључне субјекте у том процесу.

Усклађивање политика и мера и благовремена и ефикаснија размена података и информација у области финансијске стабилности допринеће квалитетнијем праћењу и оцени системских ризика, јачању отпорности финансијског система у кризним ситуацијама и предузимању правовремених и адекватних мера ради спречавања негативних последица у финансијском сектору и привреди.

Радом и седницама Комитета, који ће се састајати најмање једном у три месеца, председава гувернер Јоргованка Табаковић.

Споразум о формирању овог координационог и саветодавног тела које треба да унапреди и ојача међусобну сарадњу ових институција потписали су гувернер НБС Јоргованка Табаковић, министар финансија Лазар Крстић, директор Агенције за осигурање депозита Зоран Обрадовић и председник Комисије за хартије од вредности Зоран Ћировић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи