Читај ми!

Преговори са ЕУ олакшаће задуживање

Почетак преговора са Бриселом би могло да олакша задуживање поготово ако крене добро, као и поправљање унутрашњег привредног система, рекао за РТС професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михаило Црнобрња. Улазак у изборе не би деловало подстицајно на обарање каматне стопе, каже Црнобрња.

У секунди се задужујемо 97 евра, реч је о дуговањима која смо наследили и која ће се, према процени Фискалног савета, смањити на одржив ниво за три године. Идуће године за покриће минуса у каси и отплату доспелих обавеза биће потребно пет милијарди евра.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михаило Црнобрња рекао је да нису превелике шансе да се нађе повољан новац за покриће мањка који нас очекује следеће године. 

"Светско тржиште финансија функционише као тржиште роба, што значи да тамо где се појави неки вишак пара, народ навали да узима и камата се диже, тако да приче које чујемо да ћемо добити повољније кредите, не говорим о кредитима Светске банке и ЕБРД, може да се провуче 100 милиона или 200 милиона, а наћи пет милијарди евра под повољним условима је немогуће", рекао је Црнобрња.

Према његовим речима, на међународном тржишту каматна стопа се формура конкурентно и сада је релативно ниска због рецесије, а Србија нема "згодан" приступ тим тржиштима јер се зарачунава фактор политичког и пословног ризика 

Говорећи о највљеном зајму од три милијарде евра од Владе Уједињених Арапских Емирата, Црнобрња каже да је то мистерија. Он каже да је познато да су Арапи добри трговци који воле да се ценкају и неће дати паре по братској основи. 

"Ако се деси да добијемо три милијарде евра под повољнијим условима од светског тржишта, упитао бих себе где смо ми то платили, јер ако не платимо на ћуприји платићено на мосту", каже Црнобрња.

Према његовим речима, почетак преговора са Бриселом би могло да олакша задуживање поготово ако крене добро, а не са "штуцањем" као и поправљање унутрашњег привредног система да пословање постаје атрактивније да биде више домаћих инвестиција јер то даје инвеститорима поверење да се паре могу уложити без ризика.

Улазак у изборе не би деловало подстицајно на обарање каматне стопе, али не би не би нанео ни велику штету, каже Црнобрња.

"Раст турбуленција, штрајкова, блокада мостова ствара перцепцију о несолидној политичкој ситуацији и инвеститори чекају боља времена", истиче Црнобрња.

Задуживање није само наша специфичност, јер се троши више него што се ствара, рекао је Црнобрња.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи