Читај ми!

Убрзано "заваривање" рупа у знању

У наредних неколико месеци прва запослења на изградњи Јужног тока могло би да добије око 5.000 заваривача. Прву цев Јужног тока заварили су, свечано, руски и српски заваривачи. Велики посао тек предстоји, јер за трасу гасовода кроз нашу земљу треба спојити 421 километар цевовода.

Недавна изјава немачког амбасадора да њихове компаније нису задовољне обученошћу српских радника покренула је питање да ли се наши радници обучавају према нижим критеријумима од европских, или светских. Следећи тест могао би да буде за завариваче, и то ускоро, будући да ће већ за неколико месеци бити потребно око 5.000 радника на изградњи Јужног тока.

Прву цев Јужног тока заварили су, свечано, руски и српски заваривачи. Велики посао тек предстоји, јер за трасу гасовода кроз нашу земљу треба спојити 421 километар цевовода.

То неће моћи да раде обични лимари, већ заваривачи који су обучени за најсавременије технике заваривања. У нашим машинским школама однедавно школујемо такав кадар.

Професор огледног одељења у Машинској школи у Нишу Игор Антић сматра да је то веома перспективно занимање.

"Спој два занимања - машински техничар за компјутерско конструисање, које је некада било, и заваривач тако да су деца са једне стране техничари, а са друге стране знају овај практични део заваривања", објашњава професор Антић.

Упрво у градњи Јужног тока своју шансу за први посао виде техничари заваривања завршне године школовања.

Неки ученици машинске школе надају се да ће бити посла за смер који завршавају, јер, како кажу, за тај смер нема радника на бироу.

На евидецији Националне службе запошљавања посао чека: 1277 електрозаваривача, међу њима је 58 жена, и 274 заваривача-резача гасом, а 12 је жена.

"Национална салужба запошљавања је ове године организовала обуке за вариоце у оквиру основног образовања одраслих. То је пројекат Друга шанса за потребе 50 незапослених. У плану је израда Каталога обука за 2014. годину у складу са потребама локалног тржишта и послодаваца", кажу у Националној служби запошљавања.

Све су чешће преквалификације за завариваче што траже и компаније, али има полазника који сами траже усавршавање. У Институту Гоша кажу да су обучили више хиљада заваривача и око 100 инжењера и технолога заваривања.

Руководилац обуке заваривања Института "Гоша" Милан Проколаб каже да многе фирме неће моћи да се региструју да раде те послове, ако не буду имали инжењере и технологе заваривања, јер је такав тренд у целом свету и Европи.

У Институту Гоша предстаљени су начини заваривања цевовода који се очекују на Јужном току.

Вршилац дужности директора Института "Гоша" Мирко Личина каже да ће бити обука и за роботско заваривање, односно оператере и програмере за роботско заваривање које такође може бити предмет израде Јужног тока.

Стручњаци тврде да су наши заваривачи квалификовани и да Институти сарађују са партнерима из целог света. Иначе, на обуци у нашој земљи све је више полазника и из других земаља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи