Читај ми!

Закон о раду између нових и старих решења

Коначна верзија Нацрта закона о раду не предвиђа Агенције за изнајмљивање радника и продужава рад на одређено време. Репрезентативни синдикати не одустају од писања своје верзије закона, али су спремни и за новине у постојећој. Иако је предложене измене закона до сада био глас да су по вољи послодаваца, они тврде да је у њему исувише старих решења.

Чини се да и писање измена Закона о раду добија епилог. Послодавци су коначну верзију већ видели, а синдикатима, који су напустили радну групу за писање закона, биће представљен у јавној расправи за неколико дана, кажу у Министарству рада. О предлогу Закона своје мишљење даће Социјално-економски савет пре усвајања на Влади. Ипак, очекује се да посланици о њему расправљају тек после Нове године.

Нацрт "три у један", од верзија које су писали послодавци, Министарство рада и Министарство привреде. Најзначајније новине - рад на одређено време је продужен, а од агенција за изнајмљивање радника у коначном нацрту ни трага.

Државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић каже да је кључно уважавање из неких ранијих примедаба, које су се чуле у медијима, да је ипак одложено увршћавање у закон Агенције за привремено запошљавање, против чега су синдикати били јединствени.

Репрезентативни синдикати не одустају од писања своје верзије закона, али су спремни и за новине у постојећој. Одустајање од агенција је добар помак, кажу. Продужавање рада на одређено, са једне на две или за старије раднике три године, прихватљиво је ако се такав уговор не обнавља.

"Или ће запослени моћи само две године да буде на одређеном раду а после тога прелази у стални радни однос, мислим да ће се ту ломити копља да ли ће бити прихватљиво или не", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Иако је предложене измене закона до сада био глас да су по вољи послодаваца, они тврде да је у њему исувише старих решења, која европско законодавство не познаје.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије мисли на плаћање превоза, на плаћање регреса за годишњи, топли оброк, пауза за време рада, негде је она и дужа и сат времена али не иде на терет послодавца.

Ипак, због нове основице, код плаћања боловања и одмора, послодавци су за разлику од радника на добитку.

"Имајући у виду да је то свакако правичније решење које смо ми сада предложили да се та основица рачуна на основу основне зараде запосленога, а не у висини тромесечног просека зараде", каже Зоран Мартиновић.

Кључ лакшег отпуштања и запошљавања остаје предложена исплата отпремнине само за стаж проведен код последњег послодавца. За сваку годину - трећина плате.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи