Читај ми!

Прво закони, па кредит Светске банке

Усвајање Закона о приватизацији, стечају и грађевинским дозволама до краја године услов за 250 милиона долара од Светске банке, каже за РТС први човек те банке у Србији Тони Верхеијен. Неопходно је направити и план за предузећа у реструктурирању, истакао је Верхеијен.

Директор Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је у интервјуу за Радио-телевизију Србије да је предложени буџет корак у добром правцу.

Господине Верхеијен, након сусрета Ваше делегације јуче са првим потпредседником Александром Вучићем, да ли су Србија и Светска банка ближе договору о кредиту од 250 милиона долара?

Никада није ни било неслагања, посебно не у реформама које овај кредит треба да подржи. Било је увек питање времена и да ли је Влада спремна да у кратком року повуче критичне потезе који се односе на буџет и реструктурирање јавних предузећа.

О чему сте разговарали са првим потпредседником Вучићем?

Разговарали смо о предузећима у реструктурирању и четири закона која би требало усвојити. Усвајање три закона су наш услов за одобравање кредита, али су они важни и за Владу. То су Закони о приватизацији, стечају и издавању грађевинских дозвола. Четврти, Закон о раду, није наш услов, али ће за све бити боље уколико се и он убрзо промени.

Поменули сте време као проблем, до када сви закони треба да буду усвојени како бисте одобрили кредит Србији?

Ова три закона треба да буду усвојена до краја године, а Закон о раду може да сачека, али би било боље да се и то оконча до краја фебруара. Дакле, са Владом, све преговоре треба да окончамо да 15. јануара и да будемо спремни да нашем Одбору директора представимо програм за одобравање кредита 27. фебруара.

Зашто су баш ови закони толико важни да на основу њих одлучујете о позајмици?

Од самих закона важнија је чињеница да ће тиме Србија да крене напред, да се решава проблем предузећа у реструктурирању која су омча о врату економији. Тиме се ослобађају средства која се не користе продуктивно, а која отварају могућност за раст и нова радна места. Наш кредит био би сигнал да Влада предузима мере у добром правцу, значајнији је сам наш договор него износ и повољни услови.

Када смо пре три месеца први пут разговарали о овој позајмици, као један од услова навели сте и буџет за нареду годину. Испоставило се да ће дефицит бити већи идуће него ове године. Да ли је то прихватљиво за Вас?

Није кључно питање дефицита, који јесте висок, јер знамо да Влада намерава кредит да користи за структурне реформе. Чињеница је да је буџет корак у добром правцу. Помогло би нам када би Србија имала и договор са ММФ-ом, али то није услов за одобравање кредита.

Отворено је питање избора следеће године. Да ли би то нешто променило у сарадњи са Светском банком?

За нас је важан континуитет програма и доследност Владе у спровођењу реформе. Избори могу да промене распоред, али за нас није кључно то, већ одговорност у спровођењу онога што је договорено.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи