Илић: Грађевинске дозволе у најкраћем року

Нови закон предвиђа да се грађевинска дозвола добије на једном шалтеру, без додатних докумената и у предвиђеном року до 30 дана, рекао министар Велимир Илић. Грађани ће за приватне потребе моћи да добију дозволу за знатно краћи рок, до седам дана, истиче Илић.

Министар грађевинарства и урбанизма рекао је да нови закон о уређењу простора и планирања подразумева да се грађевинска дозвола добије на једном шалтеру, без додатних докумената и у предвиђеном року од 30 дана.

Према његовим речима, уколико рок за издавање није поштован, ресорно министарство је дужно да истог тренутка изда грађевинску дозволу.

Закон такође предвиђа и санкције за непоштовање рокова, а како каже министар, велики инвеститори ће имати и помоћ координатора који прикупља документацију ако је нешто спорно и олакшава процес издавања дозволе.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Илић је објаснио да ће процедура добијања дозволе за грађане бити знатно краћа од оне која је предвиђена за инвеститоре.

"За грађане је предвиђена најкраћа могућа процедура, они ће дозволу моћи да добију малтене за седам дана за приватне објекте, за помоћне објекте, за мале локале до 100 метара квадратних. За то ће процедура бити скраћена где треба само најосновнији материјал да се прикупи", рекао је Илић.

Што се тиче конверзије права коришћења земљишта у право својине, Илић је потврдио да се од идеје да то буде бесплатно дошло до идеје да они који су купили земљиште морају да плате 80 одсто тржишне вредности. Ипак, истиче, то није коначно решење, а коначну одлуку треба да донесе владајућа коалиција.

"Ми смо предложили да конверзија буде бесплатна. Било је разних предлога, Министарство привреде је, на пример, тражило да се конверзија плаћа 80 одсто од тржишне вредности... Мислим да ће конверзија бити знатно нижа од 80 одсто, можда максимално 20 одсто, то је и био предлог који су многи подржали", прецизирао је Илић и потврдио да постоји око 3.000 захтева за конверзију.

Илић каже да је закон спреман и да би Влада требало да 15. децембра разматра то питање. Након тога о њему расправља парламент, од којег зависи да ли ће закон бити усвојен до краја године.

Једно је сигурно - следеће грађевинске сезоне примењиваће се нови закон, закључио је Илић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи