Читај ми!

"Гаспром": Изградња "Јужног тока" по плану

Изградња "Јужног тока" наставиће се по плану и у потпуној сагласности са локалним законима и међународним стандардима, поручују из "Гаспрома".

Руска нафтна компанија "Гаспром" саопштила је да је неугодно изненађена и разочарана што је Европска комисија своју забринутост у вези са гасоводом "Јужни ток" изразила тек сада, након што су радови на изградњи гасовода већ почели.

"Овај неугодан тајминг је још мање разумљив ако се узме у обзир да је 'Јужном току' додељен статус националног приоритета у неколико земаља чланица Европске уније", навео је "Гаспром".

У саопштењу се наводи да је стандардна пракса да се велике прекограничне инвестиције подрже међудржавним уговорима како би се обезбедила правна сигурност и стабилност за инвеститоре, и да је садржај тих уговора већ годинама доступан јавности.

"Изградња 'Јужног тока' наставиће се према плану и у потпуној сагласности са локалним законима и међународним стандардима. Преостала регулаторна питања која се тичу примене енергетског закона Европске уније могу бити разјашњена паралелно са изградњом", пише у саопштењу "Гаспрома".

Подсећајући да је до сада постигнут договор са регулаторним телима ЕУ о гасоводу ОПАЛ, који представља копнени део "Северног тока", "Гаспром" је изразио уверење "да је могуће искористити искуства стечена у овом одуженом процесу како би се брзо установио функционалан регулаторни оквир за копнени део "Јужног тока".

Директор за енергетска тржишта Европске комисије Клаус-Дитер Борхарт рекао је у среду у Европском парламенту да уговори руске компанија "Гаспром" са земљама укљученим у пројекат "Јужни ток", међу којима је и Србија, нису у складу с прописима ЕУ, и да ће преговори морати да буду вођени од почетка.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи