Читај ми!

Инвестиције кад сви биланси буду чисти

Транзициони фонд намениће 200 милиона евра у идућој години предузећима у реструктурирању, рекао министар привреде Саша Радуловић. После конверзије дуговања у капитал поверилаца радницима ће бити исплаћена дуговања, каже министар. Када сви биланси буду чисти, моћи ће да се потраже инвеститори, поручио Радуловић.

Министар привреде Србије Саша Радуловић рекао је да ће Транзициони фонд имати 200 милиона евра у идућој години који ће бити намењени за предузећа у реструктурирању.

Пре него што им тај новац буде на располагању, предузећа ће морати да заврше личне карте, попишу имовну, утврде дуговања и потраживања и направе пословни план за 2014, рекао је министар на састанку с представницима пословодстава и синдиката предузећа у реструктурирању у Београду.

На скупу којем су присуствовали представници више од 150 индустријских фирми у реструктурирању Радуловић је рекао да свако од тих предузећа има будућност.

Министар привреде је рекао да ће после конверзије дуговања предузећа у капитал поверилаца радницима бити исплаћена дуговања за плате и повезан стаж.

Како је прецизирао, радници ће добити минималне зараде, а преостали део дуга за плате биће конвертован у капитал тако да ће радници постати власници дела капитала у фирмама.

После тога, додао је Радуловић, када сви биланси буду чисти, моћи ће да се потраже инвеститори.

Министар је рекао да је потребно да се направи план пословања и да ће држава помоћи да се доведу нова пословодства ако постојећа нису у стању да испуне своје обавезе.

Радуловић је рекао да тренутно нема решења за оверу здравстених књижица запослених у предузећима у рестуктрирању и да је то питање за министарства здравља и рада која нису дала никакво решење.

Здравствене књижице биће оверене крајем јануара пошто се заврши конверзија дуговања у капитал, каже Радуловић.

"Ако се не остваре ова обећања, ја више нећу бити министар", обећао је Радуловић и истакао да има најискреније намере за решавање проблема предузећа у реструктурирању.

Министар привреде је рекао да ће после сређивања биланса, предузећа у ресктуририрању моћи да добију и помоћ из Фонда за развој.

Предузећа у реструктурирању развојна шанса 

Представници синдиката фирми у реструктурирању који су присуствовали састанку нису били јединствени у оцени да ли ће министар Радуловић и Министарство успети да реше њихове проблеме за непуна два месеца.

Замерено је што је прошло скоро 40 дана од претходног сусрета министра са синдикатима, као и то што, како су навели, ништа осим захтева за израду такозваних личних карата предузећа није урађено.

Више синдикалних представника у свом обраћању министру привреде затражило је помоћ за себе и своје фирму, наводећи да су гладни, без здравственог осигурања и да плате нису примали више месеци.

Они су захтевали да сви одговорни за ситуацију у њиховим фирмама кривично одговарају, као и да се врати сав проневерени или украдени новац.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић истакао је да је радницима доста експеримената који су рађени у последњих 10 година и рекао да сумња да у буџету постоји новац намењен за решавање проблема фирми у реструктурирању.

Представник СССС-а Љубиша Несторовић рекао је да предузећа у реструктурирању нису болесно ткиво Србије, већ "развојна шанса" која треба да допринесе да земља боље живи.

Синдикалци су данас потписивали петицију којом се од Владе Србије тражи смена Радуловића, али је договорено да се пружи још једна шанса министру и да се тај захтев преда 31. јануара 2014. године, ако до тада проблем тих фирми не буде решен. 

"Понудити акцијe "Галенике" инвеститорима"

Саша Радуловић је рекао да држава разматра могућност да 20 одсто акција фармацеутске компаније "Галеника" понуди финансијским инвеститорима.

Радуловић је рекао да новац од продаје 20 одсто акција "Галенике" не би завршио у буџету, већ би се пласирао у развој производње те фабрике лекова.

Како је истакао, држава, као већински власник "Галенике", у реструктурирању не би узела тај новац, већ би он био пласиран у унапређење производње и освајање нових тржишта.

Капитал "Галенике" би могао да се пласира на берзу и да тако то вредно предузеће буде доступно свим грађанима Србије, али и инвестиционим фондовима, рекао је Радуловић.

Министар привреде је оценио да је такво решење за "Галенику" боље од понуде те фармацеутске куће стратешким партнерима, који би само извлачили капитал из ње.

"Не интересује ме да дође страни инвеститор, купи 'Галенику', побаца 'Галенике' производе и преко те фирме дође до нашег тржишта, на коме ће продавати своје лекове", рекао је Радуловић.

Влада Србије је 25. новембра дала сагласност за покретање поступка приватизације фармацеутске компаније Галеника у којој има 85 одсто акција.

За куповину "Галенике" била је заинтересована америчка компанија Валиант, али је почетом јуна ове године одустала од слања писма о намерама за стратешко партнерство.

Према речима представника Министарства привреде Србије, тренутно има више од 10 инвеститора заинтересованих за куповину "Галенике".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи