Читај ми!

Помоћ државе развоју ИТ сектора

Када неко оснује приватни фонд за инвестиције у технологију и технолошке компаније, држава ће таквом фонду дати између 20 и 40 одсто капитала, рекао министар Саша Радуловић. Министарство у буџету за 2014. одвојило четири милијарде динара за стварање приватних фондова.

Министар Саша Радуловић рекао је да је Министарство привреде у буџету за 2014. одвојило четири милијарде динара за стварање приватних венчер капитал фондова.

То значи да ће, када неко оснује приватни фонд у Србији за инвестиције у технологију и технолошке команије, држава дати између 20 и 40 одсто капитала таквим фондовима, објаснио је Радуловић на конференцији "ИТ и телекомуникације - шанса за развој".

Министар је објаснио да жели да копира амерички систем развоја ИТ индустрије, који је, према његовим речима, најбољи у свету, односно да жели да направи венчер индустрију у Србији као систем инвестицине подршке.

Како је истакао, намера државе је да "створи иницијалну капислу" да се у Србији, у Београду направи "центар еко система и финансијске индустрије за инвестиције".

Радуловић је рекао да се држава неће мешати у шта ће инвестирати венчер фондови који настану уз њену подршку.

"Како ће онда држава водити рачуна о своји парама? Паре државе се мешају са тим приватним парама, па кад ти из фондова буду водили рачуна о својим парама водиће и државним", рекао је српски министар привреде, који је својевремено, како је напоменуо, у САД имао успешну софтверску фирму.

Радуловић је навео да ће венчер фондови правити "позитивну селекцију пројеката, проверавати пословне планове и одлучивати у шта да инвестирају", а да ће предузетници, иноватори, инжењери имати коме да нуде своје идеје.

"Има доста заинтересованих, имали смо доста разговора да већ почетком наредне године крену први фондови", рекао је Радуловић, али је истакао да недостају пројекти.

Према његовим речима, потребно је да код тих приватних фондова аплицира што више људи с пословним идејама у разним фазама, како би фондови били формирани и имали у шта да улажу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи