Осамнаест кругова до грађевинске дозволе

Да би дошао до грађевинске дозволе, инвеститор мора да прође кроз 18 процедура и да чека 269 дана. Ново законско решење предвиђа издавање дозволе на једном шалтеру, за породичне објекте у року од осам дана, а за веће стамбене и индустријске објекте најдуже за 25 дана. Усвајање закона очекује се до краја године.

Убрзавање издавања грађевинске дозволе и борба против сиве економије кључне су теме кампање "Питајте када", коју спроводе РТС и Национална алијанса за локални економски развој.

Због дуготрајних процедура и великих трошкова за добијање грађевинске дозволе, Србија је у извештају Светске банке о условима пословања при дну светске лествице - 182. од 189 земаља.

Нови закон о уређењу простора и изградњи, најављује ресорно министарство, требало би да омогући брже издавање дозвола уз мање трошкове, а усвајање закона се очекује до краја године.

Да би дошао до дозволе, инвеститор мора да прође кроз 18 процедура и да чека 269 дана. Ново законско решење предвиђа издавање дозволе на једном шалтеру, и то за породичне објекте у року од осам дана, а за веће стамбене и индустријске објекте најдуже за 25 дана.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић каже да сви очекују да ће процедура бити једноставнија, да се, како каже, оствари сан да се добије на једном шалтеру са једним захтевом и да дозвола у старту буде бесплатна, оносно да се плати само оно што се град и општина стварно уграде у објекат.

Закон предвиђа и казне против оних који не издају дозволу, као и право министра да је изда ако администрација затаји.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм каже да је то веома важан закон који ће утицати на привлачење инвестиција у Србију.

"Уводи већу транспарентност у поступак издавања грађевинске дозволе, а грађани ће бити укључени у тај процес од почетка", истиче Вилхелм.

Предвиђена је и конверзија права својине у право власништва земљишта уз накнаду од 80 одсто тржишне цене по процени Пореске управе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи