Читај ми!

Крстић: Буџет састављен реално и одговорно

Предложени буџет за 2014. састављен одговорно и реално јер се први пут приказује комплетан дефицит који ће износити 7,1 одсто БДП-а, рекао министар Лазар Крстић. Буџет садржи "минимум неопходних мера и максимум социјалне одговорности", каже Крстић.

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да је предложени државни буџет Србије за 2014. потпуно састављен одговорно и реално јер се први пут приказује комплетан дефицит који ће износити 7,1 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Крстић је на седници Одбора Скупштине Србије за финансије рекао да се у предлогу буџета приказује све што је раније било "испод црте" а односило се на гаранције јавним предузећима, на шта су указивале и међународне институције.

Буџет за 2014. годину садржи "минимум неопходних мера и максимум социјале одговорности" и "осликава план који је Влада одлучна да спроведе, а укључује одговорно понашање у јавном сектору и решавање проблема у банкама", рекао је министар.

Како је додао, Влада је одлучна да за три до четири године сузбије "сиву економију" за шта су први кораци већ учињени.

Представљајући предложени пакет финансијских закона, о чему ће посланици расправљати када на дневном реду буде Предлог буџета, Крстић је рекао да ће бити ограничено запошљавање у јавном сектору где је запослено 750.000 људи, што је више него што је Влада процењивала.

Посланик Демократске странке Божидар Ђелић оценио је да је Предлог буџета за 2014. годину "неодговоран" и да се не види ниједна мера помоћи најугроженијим грађанима који ће бити погођени повећањем ниже стопе пореза на додату вредност (ПДВ) са осам на десет одсто.

Влада је, како је рекао, повећала јавни дуг за пет милијарди евра, а новим буџетом га додатно увећава за још 6,5 милијарди, на 26,5 милијарди евра.

Ђелић је рекао да буџет нема развојну компоненту и да су нереална очекивања Владе о повећању прихода буџета од подизања ниже стопе ПДВ-а, као што су била нереална очкивања и када је повећана виша стопа ПДВ-а.

"Повећава се порез на хлеб, млеко, уље, лекове, што погађа све слојеве становништва, и тиме Влада каже да нема никакво решење осим да све оглоби", оценио је Ђелић.

Министар финансија је Ђелићу одговорио да је приказивањем реалног стања у буџету, Влада показала одговорност и изнела пакет мера за све проблематичне делове јавних финансија.

Посланик Српске напредне странке Верољуб Арсић рекао је да је Ђелић "љубоморан" што је сада инфлација ниска а девизни курс стабилан, за разлику од времена кад је он био министар финансија.

Рекао је и да повећања ПДВ-а не би било да није било превеликог запошљавања у јавном сектору, посебно од 2008. до 2012.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи