Читај ми!

Извлачење Србије из "живог блата"

Министар привреде Саша Радуловић каже да је сам изабрао да буде најистуренији члан Владе када је реч о доношењу лоших вести. Желим да извучем Србију из "живог блата", али пре тога морате препознати блато у којем се налазите и говорити како јесте, без улепшавања, истиче Радуловић.

Уништавањем сиве економије, коју подстиче и лош Закон о раду, Србија се може извући из "живог блата", рекао је министар привреде Саша Радуловић у интервјуу за хрватски Пословни дневник. Радуловић истиче да за оно што ради нема апсолутну подршку у Влади, али и да хармонија не постоји ни у једној влади.

Мој предлог о смањењу пореског оптерећења за све послодавце је кључан за привреду, извоз и смањење сиве економије, која је достигла 30 одсто и коју подстиче порески систем и лош Закон о раду, рекао је Радуловић, истакавши да је Србији неопходан прогресиван систем опорезивања, јер овако нико не жели да пријављује високе приходе.

Радуловић је рекао и да је његов избор да буде најистуренији члан Владе, када је реч о доношењу лоших вести.

"Желим променити ствари, да изађемо из 'живог блата' у којем се налазимо. Пре тога морате препознати блато у коме се налазите и говорити како јесте, без улепшавања. Ствари изгледају црно, али то не значи да нисам оптимиста када је реч о изласку из блата", додао је Радуловић истакавши да нема апсолутну подршку у Влади.

"Постоји стално пропитивање одлука и стално морате доказивати да то што радите има смисла. Тако то мора функционисати. Наши људи мисле да постоји хармонија, али она не постоји ни у једној влади", рекао је министар привреде.

Радуловић је оценио и да је субвенционисање радних места ради привлачења инвеститора промашен модел.

Инвеститор мора доћи, зато што су услови пословања добри у некој земљи, а не због субвенција. Држава може помоћи стварањем боље пословне климе, функционалног судства, инфраструктуре и брзим добијањем грађевинских дозвола, навео је Радуловић.

Говорећи о приватизацији "Вршачких винограда", Радуловић је рекао да је у том послу проблем био у држави, али и додао да се такве ствари не раде без сарадње са инвеститором.

"Реч је о намештеној аукцији - инвеститор је учествовао на аукцији на којој је требало да купи предузеће за које му је држава већ одобрила подстицаје. То су комичне ствари. Може ли се ту доказати кривица или не, секундарно је питање. Не знам да ли би озбиљан инвеститор пристао да буде део таквог поступка. Пошто су му наместили да буде једини понуђач, чекали су да се нико од противпонуђача не појави, па је тек на трећој аукцији узео предузеће за 30 одсто вредности његових залиха," рекао је Радуловић.

Уз то би, како је рекао, држава требало да плати отпремнине радницима који се јављају на Завод за запошљавање на један дан, а после тога би још требало да им дамо субвенције од 6.000 евра по радном месту, што је, сматра Радуловић, сулудо.

"Продавали смо предузеће за 30 одсто процењене почетне вредности од 17 милиона евра, обећали смо да ћемо платити око 1,5 милиона евра, за 247 радника, којима смо претходно платили отпремнине и уз све то смо дали у закуп 12.000 хектара државног земљишта по багателној цени. Сјајне прилика, зар не?", запитао је Радуловић.

Одговарајући на питање да ли ће Србија задржати стратешке компаније у свом власништву, министар је рекао да је стратешка индустрија у Србији већ покривена јавним предузећима која се неће продавати.

Навео је пример РТБ "Бор" и "Телекома Србија", које држава неће сасвим продавати, али ће се ући у приватизацију, с тим што ће држава задржати контролни пакет акција.

Најбољи дугорочан план приватизације за такве компаније јесте излазак на берзу, чиме ће компаније остати доступне инвестиционим фондовима и грађанима, додао је Радуловић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи