Читај ми!

Табаковић: Обезбедићемо стабилан курс

За одржавање стабилне и ниске инфлације, на шта ће убудуће бити усмерене мере монетарне политике, важан предуслов је и смањивање каматних стопа, каже гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Народна банка Србије намерава да инфлацију, која ће на крају ове године бити испод четири одсто, стабилизује на ниском нивоу, с циљем да она до краја 2016. износи четири одсто, најавила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

"Имајући у виду смањивање инфлаторних притисака, за шта је у наредном периоду битно доследно спровођење фискалне консолидације у складу с планом, наш извршни одбор ће размотрити даље ублажавање монетарне политике", рекла је Табаковићева за додатак "Бизнис" листа "Новости".

Гувернер објађњава да то значи "праћење и анализирање и присутних ризика који могу доћи из спољног окружења и по основу унутрашњих неравнотежа, а од којих такође зависи да ли ће монетарна политика имати додатни простор за даљу релаксацију".

Табаковићева је истакла да је за одржавање стабилне и ниске инфлације, на шта ће убудуће бити усмерене мере монетарне политике, важан предуслов и смањивање каматних стопа.

Она је додала да је то процес на који утичу и други фактори везани за макроекономску стабилност и опоравак реалног сектора.

"Ипак, желим да вас подсетим на то да су каматне стопе на динарском тржишту новца већ на силазној путањи, чиме се формира упориште и за смањење каматне стопе на динарском кредитном тржишту", рекла је Табаковићева.

Гувернерка је напоменула да у политици курса неће бити никаквих промена.

"Настојећи да обезбеди стабилност курса, своје одлуке о томе када и у којој мери ће се појавити на међубанкарском девизном тржишту, Народна банка ће и убудуће доносити на основу целовитог сагледавања свих новчаних токова, и девизних и динарских, као и ефеката мера монетарне политике", навела је она.

"Не циљамо ниједан ниво курса и не намеравамо да утичемо на оно што има дугорочни утицај, већ процењујемо да ли су неки притисци на девизном тржишту краткорочни и у односу на њих делујемо у оба смера - и куповине и продаје девиза. Тако је од почетка године НБС на међубанкарском девизном тржишту продала 425 милиона евра, а купила, односно вратила у девизне резерве, 395 милиона евра", закључила је Табаковићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи