Први лет "Ер Србије" за Бањалуку

Авио-компанија "Ер Србија" увела свакодневне летове од Београда до Бањалуке. Први авион из Београда полетео је нешто после 12 часова, а четрдесетак минута касније слетео је у Бањалуку. Српску делегацију дочекао председник РС Милорад Додик.

Авион националне авио-компаније "Ер Србије" слетео је после 13 часова на аеродром у Бањалуци, чиме је званично обележено отварање ваздушне линије на релацији Београд - Бањалука. 

Авион који је из Београда полетео нешто после 12 часова, дочекан је традиционалним воденим топовима, као и пресецањем врпце којој је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик.

Првим летом "Ер Србија" у Бањалуку су стигли министар саобраћаја Александар Антић и генерални директор "Ер Србије" Дане Кондић.

По слетању на бањалучки аеродром Додик је рекао да је ово важан дан "не само у саобраћајном, већ и у емотивном смислу" и да је значај ове линије огроман и дуго чекан.

"Учинићемо све да логистика буде појачана како би на прави начин примили компаније Ер Србија", рекао је Додик. Он је додао да је "Ер Србија" једна од ретких авио компанија која креће у експанзију, док су друге у кризи и да је зато важно што ће авион "Ер Србије" свакодневно бити на бањалучкој писти.

Додик је рекао да ће бити учињено све да лет на тој линији буде одржив и економски исплатив и да ће владини службеници бити упухивани на линије "Ер Србије".

Директор Аеродрома Бањалука Мирослав Јањић рекао је да ће авион "Ер Србије" свакодневно летети од Београда до Бањалуке, а потом и на друге дестинације и да Аеродром Бањалука подржава успостављање нових линија.

Дане Кондић објаснио је да ће ова линија омогућити одличну повезаност са међународсним дестинацијама: Париз-Амстердам-Праг-Штутгарт-Цирих-Москва и да ће ред летења бити направљен тако да нуди добру повезаност са осталим дестинацијама.

Министар Антић нагласио је да је чињеница да лет траје 35 минута добра вест за грађане Србије и Републике Српске, јер ће се сада краће путовати до Бањалуке него од центра Београда до Карабурме у време радног шпица.

"Требало би ову линију да искористимо на најбољи могући начин. Важно је да развијемо посао, да се отворе радна места за подстицај инвеститорима", рекао је Антић.

Министар саобраћаја РС Недељко Чубрилобвић рекао је да очекује да ће линија имати економску оправданост и да ће лет на овој линији бити јефтинбији него за друге градиове у региону.

Лет за Бањалуку биће организован свакодневно из Београда у 14 сати, док је повратак из Бањалуке планиран 15.25 сати, а цена повратне карте са свим таксама биће 89 евра.

Српска национална авио-компанија, која тренутно лети за 29 одредишта у свету, најавила је да ће до јуна 2014. године летети за 39 дестинација у 30 земаља и понудити 73.000 седишта на више од 670 летова недељно.

Први авион "Ер Србије", "ербас А319" слетео је 19. октобра на београдски аеродром "Никола Тесла".

У његовој пратњи била су два војна авиона МиГ 29. Авион новоосноване компаније "Ер Србија" долетео је из Диселдорфа где је офарбан.

"Ер Србија" почела је званично да послује 26. октобра, за када је заказан први промотивни лет на релацији Београд-Абу Даби.

Влада Србије је 1. августа са "Етихад ервејзом" потписала споразум о стратешком партнерству којим ће компанија из Уједињених Арапских Емирата постати власник 49 одсто капитала српске авикомпаније и на основу којег ће "Јат ервејз" променити име у "Ер Србија". 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи