Читај ми!

Мања стопа пореза, услов за бољу наплату

Наплата пореза све мање ефикасна и очекује се да тако буде и следеће године, упркос већој контроли. За пореску дисциплину неопходне мање стопе пореза, сагласни стручњаци.

Чувари државне касе упозоравају да ефикасност наплате пореза пада, Фискални савет процењује да је испод 75 одсто и да ће такав тренд бити настављен и идуће године. Министар финасија очекује да ти приходи расту, јер се идуће године прелази на обједињену наплату и дневно праћење промета фискалних каса.

Одлучна борба против сиве економије кључ је за боље пуњење буџета, а снижавање пореских стопа услов да предузећа издрже пореску дисциплину, сагласни су приведници и стручњаци.

Да ће наплата пореза постати цеђење суве дреновине, порезници одавно упозоравају. Никад више контрола, а наплата од октобра све слабија.

Помоћник директора Пореске управе Рада Костић оцењује да је проблем у привредном амбијенту и упозорава да се нико не бави анализом зашто су приходи мањи.

"Ја просто немам од кога да наплатим, јер ми смо блокирали све што се блокирати може", наглашава Костићева.

Блокирано је више од 53 хиљаде предузећа. Од почетка године до сада наплаћено је 615 милијарди од, до краја новембра, планираних 650.

Привредници сматрају да је повећање ПДВ-а на 20 одсто подстакло бујање сиве економије.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа сматра да привредници све мање прометују и због тога су у дилеми да ли да сачувају свој бизнис и егзистенцију породице или да једним делом беже у црно пословање. Оцењује да ће они одабрати ово друго.

Од таквог тренда страхују и стручњаци, али Пореској управи замерају што је исувише дуго тврдила да је наплата под контролом, иако је она испод плана.

Економиста Милојко Арсић напомиње да се приходи све више смањују чак и када се узму у обзир пад потрошње и привредне активности.

"То су требали да алармирају много раније. Рецимо, да кажу да ли је проблем неликвидност, па да траже да држава нешто интервенише", каже Арсић.

Више од трећине фирми које су почетком године ушле у репрогам дугова уз отпис камата, изгубиле су право на то, јер не успевају да плаћају текуће обавезе.

Још хиљаду предузећа сишло је са списка дужника уз репрограм дуга, а стотину њих испунило је услове за репрограм на пет година.

Унакрсна провера имовине још траје, а порезници су осим 600 оних који је нису пријавили открили више од 800 грађана који су избегли да пријаве годишњи приход већи од 2.067.000 динара.

Резултати у откривању нерегистрованих фирми још увек су симболични. Од власника радњи на црно, који се опорезују по стопи од 20 одсто, за сада је наплаћено 14 милиона динара. Већина је наставила да ради легално.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи