Читај ми!

Ускоро јаснији рачуни за струју

Након критика из Министарства енергетике да рачуни за струју нису довољно јасни, предузеће "ЕПС Снабдевање" ради на промени изгледа рачуна. Из организације потрошача поручују да потрошња мора бити јасно одвојена од дуга и да све мора бити видљиво. Рачун може бити прегледнији, али по закону сви елементи морају да остану, кажу у ЕПС-у.

После оцене министарке енергетике да рачуни за утрошену струју не садрже јасно обавештење о висини преплаћеног износа, предузеће "Електропривреда Србије" ради на промени изгледа рачуна како би они били јаснији грађанима, потврђено је РТС-у.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине недавно је поручило да очекује да му ЕПС до краја године достави нови изглед рачуна за струју који, кажу, и "недовољно писменима" мора да буде јасан.

Колико сте тачно потрошили електричне енергије, да ли нешто и колико дугујете и шта све плаћате - то су ставке око којих потрошачи не би требало да имају дилему.

Од како је донета одлука да рачуне за струју шаље ново предузеће "ЕПС Снабдевање", а не дистрибуцијa, међу грађанима је било недоумица, али чини се да су ствари сада нешто јасније. Дилеме се, ипак, још решавају на истим местима.

У организацији потрошача кажу да на рачунима потрошња мора бити јасно одвојена од дуга, али и да све што пише мора бити видљиво. Подсећају да је основно право потрошача - право на обавештеност.

"То подразумева да потрошач мора да располаже са тачним и прецизним подацима како би могао да донесе одлуку, то се односи и на рачун", рекао је Младен Алфиревић из Национале организације потрошача Србије.

У ЕПС-у кажу да рачун може бити прегледнији, али да сви тарифни елементи који су сад наведени на рачуну по закону морају да остану.

"Радимо на томе и свакако да ћемо гледати да што пре одрадимо нови дизајн рачуна који мора да одобри Агенција за енергетику и ресорно министарство, које нам је препоручило да можемо да учинимо неке ставке разумљивијим", каже директор Привредног друштва "ЕПС Снабдевање" Дејан Васић.

Још увек нема одговора када ће рачун бити промењен, али у ЕПС-у кажу да ће то бити у најскорије време. У међувремену, направљен је јединствени рачун за целу Србију, односно за око 3,5 милиона корисника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи