Читај ми!

ПДВ на хотелске услуге ипак десет одсто

Два месеца након представљања антикризних мера Владе Србије, хотелијери, изгледа, могу да одахну. У Министарству финансија кажу да неће бити повећања ПДВ-а на хотелске услуге са осам на 20 одсто, као што је најављено. Порез ће од 1. јануара 2014. ипак бити виши, али тек за два процента, сазнаје РТС.

Прошло је готово два месеца од представљања антикризних мера Владе Србије, а изгледа да хотелијери тек сада могу да одахну, јер у Министарству финансија кажу да неће бити повећања ПДВ-а на хотелске услуге са осам на 20 одсто Како РТС сазнаје, порез ће од 1. јануара следеће године ипак бити виши, али тек за два процента.

Пре два месеца у хотеле у Србији уселио се страх да ће остати празни. Вест о повећању пореза за 12 одсто забринула је хотелијере.

У Удружењу хотелијера ХОРЕС кажу да хотелијерство не би могло да функционише у таквом привредном режиму, најскупљем у Европи.

"То није нешто што је било реално и хотели не би могли да поднесу. Повећање ПДВ-а би вероватно проузроковало раскид великог броја уговора са страним партнерма који су имали за циљ да доведу стране госте", рекао је Томислав Момировић из ХОРЕС-а.

Спас за хотелијере може бити нова рачуница Министарства финансија. Њихова идеја је да се уместо повећања ПДВ-а за хотелске услуге, појача борба против оних који послују на црно, избегавајући да држави плате порез.

Независно од захтева хотелијера, Министарство финансија је установило да би увођење више стопе ПДВ-а на хотелске услуге туристичку привреду довело у неповољан положај у поређењу са околним земљама и успорило раст, што нама свакако није у интересу, саопштило је Министарство.

Како се наводи, повећање јавних прихода од туризма тражиће се у оштрој борби против сиве економије, јер је уочено да се њен обим у тој области повећава.

"Када је реч о сивом делу туристичког тржишта у смислу агенција, такозваних удружења која организују путовања, мимо обичаја и праксе, с обзиром на то да не полажу никакве гаранције и не издају фискалне рачуне, верујемо да ћемо заједничким напорима учинити да они нестану са тржишта", каже Томислав Момировић.

Хотелијери већу корист државе не виде само у смањењу сиве економије, него и у већем улагању у српски туризам.

"Потребно је време, ми смо једноставно таква индустрија, од одлуке кад ћете да улажете док направите хотел, потребно је неколико година, потребни су милиони, да не кажем десетине милиона евра", рекао је Александар Сеничић из Удружење туристичких агенција ЈУТА.

Према његовим речима, за пет година Србија ће бити конкурентна туристичка дестинација.

Подаци Еуростата показују да српски хотели 170. рођендан дочекују на последњем месту у Европи по попуњености соба - и то са садашњим ПДВ-ом од осам одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи