Купус и за поклон

Произвођачи купуса ове године не могу да се радују због великог рода на њивама. Откупна цена овог поврћа је изузетна ниска. Зато многи планирају да купус униште на њивама. Рајко Глигорић из Футога поклања купус, јер неће да продаје накупцима за два или три динара по килограму.

И док је прошле године род купуса због суше био мали, ове године купуса има у изобиљу. Ипак, то није смањило главобољу произвођача, који се сада жале на ниску откупну цену. Произвођачка цена купуса је десетак динара по килограму, а пољопривредници тај новац сада не могу да добију.

"Купци дају мале цене, по приколици нам дају за три тоне 9.000 хиљада, то је страшно", прича произвођач купуса из Футога Никола Медић.

Рајко Глигорић каже да неће да дозволи да се накупци богате на његовој муци.

"Нуде ми два, три динара по килограму купуса. Ја док платим радну снагу и амортизацију, немам од тог купуса ништа и зато ми се не исплати. Зато бих волео да дође нека радна организација која је са минималним примањем, да радници насеку себи купус и да киселе за џабе", каже Рајко Глигорић.

Иако је његова замисао да се на њиву дође организовано, Глигорић ипак, није могао да одбије Милана Ђекића из Руменке.

"Добијам 13.000 последње две године што сам на бироу, а у јуну би требало да одем у пензију. Ја сам чак господину обећао ако треба следеће године да дођем да му платим. Ово сам први пут видео да неко излази народу у сусрет, 40 тона да посеку. Није ни њему лако, он је ту уложио своја средства, свој труд. Свака му част", каже Милан Ђекић.

И док је цена хибридног купуса изузетно ниска, произвођачи правог футошког, кажу да су скоро сав купус продали и то по цени од више од 12 динара.

Футошки купус је прво поврће у Србији које има сертификат географског порекла. То треба да омогући да се добије препознатљив производ од националног значаја који има и квалитет и цену. Проблем је, међутим, што многи препродавци под називом футошки купус продају и онај купус који то у ствари није.

"Ми смо сву у ову кампању кренули да очувамо тај производ и тај квалитет који носи футошки купус, како свежи тако и кисели. Појавом хибридних купуса дошло је до индустријализације производње купуса и тежње да се произведе што већа количина и што више килограма купуса, а на уштрб квалитета", објашњава председник Удружења "Футошки купус" Горан Пуача.

У Удружењу Футошки купус објашњавају да је највећи проблем у Србији то што се у последње време производња купуса нагло повећала, па понуда премашује тражњу.

Упозоравају да није сваки купус из Футога - футошки. Очекују да до краја године добију контролне маркице ресорног министарства, које ће бити гарант квалитета чувеног купуса, што ће произвођачима омогућити већу зараду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи