Читај ми!

Велика дуговања за гас

Пред грејну сезону око 4.000 домаћинстава искључено због дуговања за гас. Укупан дуг привреде и домаћинстава износи чак 80 милијарди динара и "Србијагас" поручује да више неће толерисати дугове. Грађани тврде да, иако штеде гас не успевају да га редовно плаћају, а кажу да би им помогла могућност репрограма дуга.

ЕПС је већ одавно најавио да ће, због дугова, искључења струје бити стална. Тога неће бити поштеђени ни они који користе гас, јер и "Србијагас" и остали дистрибутери најављују да више неће толерисати неплаћање. Кажу да, пошто се гас увози, мора и да се плати.

Око 4.000 домаћинстава је искључено још пред грејну сезону, а многима ових дана стижу опомене. Корисници траже објашњење за рачуне за гас и зато су гужве на шалтерима велике.

Рачуни су високи због дугова, а неки су већ и утужени, па су им стигли и судски трошкови и накнаде за извршитеље. У већини домаћинстава кажу да штеде гас, али опет не успевају да га редовно плаћају.

Потрошачи истичу да нису у могућност да измире обавезе до краја и да их плаћају на рате. Ипак, дуг се скупља "мало по мало", јер, како кажу, гас је сада стравично скуп.

Међутим, корисници гаса у Горњем Милановцу тврде да су у неравноправном положају у односу на друга домаћиства у Србији и то по два основа. Прво, рачун су им испоставили и приватни и судски извршитељи, а друго, кажу да дуг не могу да плате на рате.

"Хоћу да нагласим да су ове године сви дужници према јавном сектору, према Пореској управи, према ЕПС-у, Инфостану, комуналним предузећима, и сви дужници за грејање потписали репрограме са тим предузећима. Само Србијагас ни једног тренутка није понудио грађанима ту опцију", каже Дејан Царевић из Горњег Милановца.

У "Србијагасу" то дематују. Кажу да су са свим домаћинствима која су им упутила молбу склопили споразуме и дали им могућност да плате дуг на четири месечне рате.

"Рађени су репрограми, али вам понављам, репрограми су у великом броју случајева и код привреде и код становништва служили да се обезбеди даља испорука гаса, а при том да се настави неплаћање. То тако не може", објашњава генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Истиче да када се добије опомена пред утужење после 15 дана следи искључење гаса.  

У "Србијагасу" кажу да раде у складу са Законом и да ће и убудуће слати опомене да потраживања не би застарела и како би потрошачи имали могућност да се жале. Укупан дуг за гас је чак 80 милијарди динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи