Читај ми!

Шта је важније, квалитет или добра цена?

Просечна годишња куповна моћ у Србији готово четири и по пута мања него у Европи. У децембру се не очекују већа поскупљења, али се, према неким најавама, спремају нови ценовници за поједине производе. Грађани кажу да су им цене важне, па чак и на уштрб квалитета.

Иако у децембру неће бити већих поскупљења, према неким најавама, нови ценовници спремају се за поједине увозне сиреве, грицкалице, месне прерађевине, чајеве, шампоне и зачине одређених произвођача. Зато и не чуди велико интересовање потрошача за јефтинију куповину, попут оне када се отварају нови трговински објекти.

Нису им сметали ни снег ни хладноћа ни дуго стајање у реду. Стрпљиво су чекали да се отворе врата новог хипермаркета, а онда је настала јурњава за јефтинијим артиклима.

Грађани кажу да нико нема више пара на претек и да је сваки динар драгоцен. Кажу и да су цене важне, па чак и на уштрб квалитета.

Стручњаке не чуде гужве када се отварају нови трговински објекти.

"Колико год да смо у лошем материјалном стању некако смо успели да се ставимо у тај ментални оквир да што више могу да купим то ми је боље. То је и прилика да се купи и нешто што нам можда и не треба", каже психијатар-психотерапеут Александра Бубера.

У последњих пет година навике потрошача су се много промениле.

Мартина Петровић из "Делез Србије" каже да када је производ на акцијском снижењу његова продаја се повећа неколико пута.

Све је мање пара, а од почетка кризе промет у трговинама је опао за трећину.

Економиста Горан Николић каже да је фискалном стратегијом предвиђено да у наредној години раст привредне активности буде заснован на повећању инвестиција и извоза, док ће доћи до пада потрошње од два одсто.

"Због тога је реално очекивати да се настави дугогодишњи тренд пада промета у трговини на мало", оцењује Николић.

Према неким истраживањима просечна годишња куповна моћ у Европи износила је 12.890 евра. У Србији је готово четири и по пута мања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи