Читај ми!

Илић: Крај дивље градње на пролеће

Нелегално изграђени објекти биће срушени на пролеће, најавио министар Велимир Илић. Са новим законом о планирању и изградњи, дозволе за изградњу биће бесплатне, каже Илић.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић изјавио је да ће сутра почети скупштинска расправа о Предлогу закона о легализацији и упозорио да од пролећа наредне године неће бити дозвољена "дивља" градња у Србији и да ће нелегално изграђени објекти бити срушени.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

Гостујући у емисији "Око" на РТС-у, Илић је навео да грађани који имају приватне куће до 300 квадратних метара, локале до 100 метара квадратних и викендице до 200 квадратних метара и користе их за личне потребе, морају да плате око 100 евра (у динарској противвредности) таксе за упис у катастар.

Илић је подсетио да ће процес уписа нелегално изграђених објеката у катастар, по садашњим условима, трајати до краја 2014. године.

Ако администрација буде правила проблеме грађанима који желе да упишу некретнине у катастар, они треба да се јаве Министарству грађевине, чије ће екипе и инспекцијске службе ићи на терен и решавати проблеме на лицу места, најавио је Илић.

Објекти који се користе за јавне намене или иду у промет на тржишту, морају да буду легализовани по закону о којем сутра почиње расправа у Скупштини Србије, рекао је Илић.

Када је реч о трошковима легализације објеката, Илић је навео да ће свака општина одређивати цену и дужину отплате, као и олакшице за оне грађане који су самодоприносом или својим личним средствима финансирали изградњу комуналне инфраструктуре.

Према његовим речима, општине су, према одлуци Уставног суда, надлежне за наплату трошкова легализације објеката.

Општине ће тај мањак прихода наплатити порезом на имовину, када она буде легализована, објаснио је Илић и додао да општина има право да социјално угрожене, самохране родитеље и друге социјално угрожене категорије становништва ослободи дела трошкова легализације.

Оно што се не може легализовати, као што су објекти бесправно изграђени у националним парковима, мораће кад-тад да се руше, упозорио је Илић и додао да су и поједине деонице ауто-путева грађене у ранијем периоду без грађевинске дозволе.

Бесплатне дозволе с новим законом 

Илић је подсетио да је лично поднео кривичне пријаве против неких градоначелника у земљи, међу којима и против сада бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа, због нелегалне градње на њиховој територији.

Ипак, те пријаве нису процесуиране зато што надлежне службе нису обавиле свој посао, тврди Илић.

Одговарајући на питање да ли ће нови закон о планирању и изградњи убрзати издавање дозвола, Илић је рекао да ће та дозвола бити бесплатна и издаваће се на једном шалтеру за највише 30 дана.

Илић је најавио и да ће бити отворене канцеларије за брзе одговоре, које треба да убрзају читав процес.

Ако надлежни не издају грађевинску дозволу инвеститору за највише месец дана, инспекцијска служба изаћи ће на терен да установи зашто она није издата на време и то санкционисати, упозорио је Илић.

Према званичним подацима, у Србији има око 1,3 милиона објеката неуписаних у катастар, а до сада је поднето око 720.000 пријава за упис нелегално изграђених објеката.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару