Јулски буџетски приходи рекордни у 2013.

У јулу су остварени највећи приходи буџета у износу од 80,4 милијарде динара и најнижи дефицит од почетка ове године, од 2,8 милијарди динара, саопштило је Министарство финансија и привреде.

Приходи буџета Србије до краја године биће већи од планираних ребалансом ако се настави добар тренднаплате пореза, саопштило је Министарство финансија и привреде Србије.

То би, како се наводи, омогућило да се дефицит републичког буџета смањи на 4,4 одсто бруто домаћег производа што је знатно ниже у односу на прошлу годину када је дефицит износио 5,7 одсто БДП-а.

Ребалансом буџета за 2013, који је усвојен почетком јула, предвиђено је да мањак на консолидованом рачуну државе на крају године буде 5,2 одсто БДП-а што је, према процени Фискалног савета, око 195 милијарди динара.

Како је навело Министарство финансија и привреде, дефицит консолидованог државног буџета у првој половини 2013. је за 28 одсто нижи него у истом периоду прошле године.

У последња два месеца знатно је побољшана наплата пореза на добит предузећа и акциза, а од пореза на додату вредност у јулу је наплаћено рекордних 40,8 милијарди динара, наводи се у саопштењу.

У јулу су остварени највећи приходи буџета и најнижи дефицит од почетка године, а стање у државном буџету у последња два месеца је у потпуности стабилизовано.

"У јулу су остварени рекордни приходи у износу од 80,4 милијарди динара, што је чак за око 10 милијарди динара више од претходног максимума оствареног у првој половини ове године. То је допринело да буџетски дефицит у јулу буде на најнижем нивоу од почетка ове
године и износи свега 2,8 милијарди динара", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, мере које су спровели Министарство финансија и Пореска управа дале су позитивне резултате, а Пореска управа ће наставити да спроводи чврсту финансијску дисциплину, која подразумева нулту толеранцију на избегавање плаћања пореза.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи