Криза у Аустрији се лакше подноси

Последњих година опада стандард у свим земљама у Европи, а удар кризе осећају и наши држављани који тамо раде. Мада се те недаће мање осећају у Аусртрији, многи су принуђени да раде два посла, или да на неки други начин повећавају кућни буџет.

Због смањења плата и повећања незапослености последњих година радници широм Европе своје незадовољство исказују протестима на улицама. Највише су погођене Грчка, Шпанија, Португалија. Стандард грађана је скоро у свим земљама опао, а бројне фирме су пропале. Удар кризе осећају и наши грађани који раде у Аустрији.

Породица Брчеревић у Бечу живи већ 25 година. Због кризе се до сада ничега нису одрицали, али у последње време све више воде рачуна о кућном буџету. Највише новца им одлази на стан, комуналије, храну и децу. Планирају да купе нови ауто, али још не знају како ће га платити.

"Ако двоје раде, некада је једна плата могла да се уштеди сада је то јако, јако тешко. Можда неки део остане, али то није то. Ја имам 2.000 и нешто евра, супруга има 1.000 и нешто евра, али у суштини ући у неки кредит данас је јако тешко. Ми то можемо да добијемо, али ја од тога имам страх", каже Зоран Брчеревић.

Да би обезбедила додатни, приход породица Слековец почела је да прави накит од папира.

"Ми у куповину идемо једном недељно, некада је могло за недељу дана да се купи за 100, 120 евра за целу недељу, сад то више не може, сад може за викенд и то је то. Највише је поскупела храна и производи за децу, памперс, млеко, кашице, то је највише поскупело", каже Зорица Слековец.

У Аустрији су стопа незапослености и инфлација међу најнижима у Европи. Ипак, то не значи да се криза овде не осети. У последње време цене, поготово хране, су све више, а чак и неке велике фирме су затворене.

За многе је највеће изненађење банкрот грађевинског гиганта Алпине, која је имала уговорене послове и у Србији. Да од једне плате породица не може да покрије све месечне трошкове, тврди Вероника Падар, која као трговац месечно зарађује 1.200 евра.

"Овај стан вреди 400 евра месечно, струја је 150 евра месечно, телефон, интернет, телевизор месечно мора да се плати исто око 30 евра... Сви трошкови, велика је скупоћа, месечно морате да одвојите 300, 400 евра за храну. Други посао радим као спремачица по становима и то обављам на пет места, што је додатно неких 500 евра месечно", каже Вероника Падар.

Парадокс је да су зараде у Аустрији веће, а цене неких производа ниже него у Србији.Тако килограм крменадле без костију кошта око четири евра, а чоколада може да се купи и за 40 центи. И гардеробе има за свачији џеп, поготово када су распродаје. Једна од ретких грана привреде која није осетила кризу је ИТ индустрија.

"Предузећа која нису улагала у иновације и софтвер имала су један велики минус у пословању и имала су великих проблема да опстану, а неке нису ни то успеле. За софтверску индустрију време је било веома позитивно, ако су различите иновације понудиле тржишту", каже Никола Нешковић.

Колико год да су трошкови живота повећани, ипак се у Аустрији криза много лакше подноси него у неким другим европским земљама. Социјална давања су редовна и нису смањивана. Тако се, на пример, дечији додатак исплаћује свака два месеца и износи 360 евра, а самохране мајке месечно добијају још по 200 евра.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи