"Мубадала" долази у Србију

Млађан Динкић најавио инвестиције "Мубадале" у Србији, вредне неколико стотина милиона долара, са перспективом да кроз могућу изградњу фабрике чипова нарасте на четири милијарде долара.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да ће "Мубадала" из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) у Србији изградити центар за истраживање и развој, што је "прва фаза могуће фабрике чипова".

"Они су одлучили да крену у наредних шест недеља у пар конкретних пројеката, од којих је свакако највазнија прва фаза у могућој изградни фабрике чипова у Србији, односно фабрике полупроводника", рекао је Динкић на конференцији за новинаре.

Према речима Динкића, прва фаза је изградња центра за истраживање и развој и, како је истакао, сама та инвестиција је вредна неколико стотина милиона долара, иако упошљава свега 50 људи, "али врхунских научника са докторатима, људи који не могу тек тако лако да се нађу".

"Након тога, уколико се буду уверили да Србија има довољно стручњака или ако може из региона да их повуче, ако нема довољно, за фабрику чипова, онда би се градила у другој фази и фабрика чипова", рекао је он.

Процењена инвестиција у фабрику чипова "Мубадале" у Србији је, према ранијим информацијама, око четири милијарде долара. 

Динкић је истакао да радује и то што "Мубадала" у Србији жели да гради посебну фабрику за високотехнолошке компоненте за авионе, за Ербас и за Боинг.

"То је што Србија не може сама и у шта је потребно уложити огромна средства и имати ту технолгију коју ми немамо. Имамо кадрове, немамо новца и такву технологију (као што има "Мубадала") и у сарадњи са оваквом компанијом можемо развити и неке нове индустријске гране које сада немамо", рекао је он.

Одлазећи српски министар финансија и привреде оценио је да јучерашњи разговори са "Мубадало", највећом компанијом из УАЕ, дају да право српској влади да се нада да у индустрији знања може да направи "најпре мале, а за неколико година чак и џиновске кораке", као што је урађено са аутомобилском индустријом.

Динкић је напоменуо да је "Мубадала" компанија која има промет од 55 милијарди долара годишње. Та компаанија из УАЕ "поседује технологије о којима ми тренутно, нажалост, само можемо да сањамо", рекао је он.

Динкић је подсетио да је са "Мубадалом" српска страна разговарала последних девет месеци и истакао да је сада та компанија из УАЕ спремна да крене да сарађује са Србијом.

Он је предложио да план Владе Србије буде да се, осим аутомобилске индустрије, подстакне индустрија знања, која може да буде носилац извоза Србије у наредним годинама.

Србија бележи раст извоза софтвера, Министарство финансија и привреде је донело план за подстицање ИТ, а сад постоји и сарадња са "Мубадалом", истакао је Динкић.

Представници "Мубадале" су јуче у Београду са првом потпредседник Владе Србије Александром Вучићем и Динкићем, како је саопштила Влада, разговарали о реализацији свих заједничких пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи