Ускоро план консолидације "Ресавице"

Циљ је да "Ресавица" одрживо послује и функционише, без помоћи државе и субвенција, каже министарка Зорана Михајловић. Неопходно је да се сви рудници који су у систему тог јавног предузећа вежу за термоелектране, како би финални производ у виду енергије обезбедио додатни приход. Додала је да постоје заинтересовани инвеститори за стратешко партнерство.

Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је план консолидације Јавног предузећа Ресавица, чији је циљ опстанак и ефикасно пословање свих девет рудника у оквиру тог предузећа и очување радних места свих рудара и других запослених.

"Циљ је да Ресавица одрживо послује и функционише, без помоћи државе и субвенција. Претходних година су прављени неуспешни програми, јер се нико није истински бавио Ресавицом и овим крајем", рекла је министарка у оквиру националне конференције о подземној експлоатацији угља, на којој челници свих девет рудника ЈП Ресавица представљају своје планове развоја.

"Мој задатак и циљ министарства је да се побринемо да сви радници који раде у Ресавици остану на својим радним местима", истакла је Михајловић.

Она је рекла да је Ресавица парадигма Србије, јер "кроз тешко стање у којем се Ресавица налази видимо и стање Србије, која има огромне потенцијале, али је потребно направити неколико важних корака како би се они искористили".

Михајловић је изјавила да је циљ да се ЈП Ресавици обезбеде средства за опрему, као и нове инвестиције и да у догледно време предузеће почне да функционише.

Она је изјавила да је неопходно да се сви рудници који спадају у систем ЈП Ресавица вежу за термоелектране, како за оне које постоје, тако и за оне које ће тек бити изграђене, како би финални производ у виду енергије обезбедио додатни приход Ресавици.

Министарка је позвала учеснике конференције да дају своје предлоге за план консолидације, јер како је рекла, неопходан је тимски рад како министарства, тако и синдиката и менаџменту рудника.

Отворен Четврти блок јаме Равна Река

У Руднику мрког угља Рембас у Ресавици отворен је Четврти блок јаме Равна река у који је уложено око 3,5 милиона евра.

Министарка Михајловић је новинарима након отварања и обиласка јаме казала да ће годишњи приход од експлоатације угља у новој јами, када се достигне пун капацитет, бити 20 одсто већи од почетног улагања.

Она је казала и да ће, по плану, до 2020. године бити потребно 250 нових радника.

"Припрема је направљена и овде ће се добијати угаљ, а људи ће радити. Овај крај може да иде напред", казала је Михајловићева. 

Директор Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица Владан Милошевић је рекао да се ове године очекује месечна производња од око 1.500 тона угља у новој јами.

"У следећој години производиће се по 5.000 тона месечно, а када буде достигнут пун експлоатациони капацитет, производиће се 8.000 тона месечно, односно око 100.000 тона годишње", казао је Милошевић.

Радови на Четвртом блоку јаме Равна Река, започети су 2008. године. Рудник Рембас послује у оквиру ЈП "Ресавица".

Има заинтересованих за стратешко партнерство

Министарка Михајловић изјавила је да има заинтересованих инвеститора за стратешко партнерство у ЈП "Ресавица".

"Морамо да нађемо партнере и о томе се разговара", рекла је она новинарима после отварања и обиласка Четвртог блока јаме Равна Река.

Михајловићева је додала да су приоритети изградња термоелектрана Штаваљ" и "Деспотовац" и нагласила да су партнери из Чешке заинтересовани за то, док су инвеститори из Пољске заинтересовани за инансирање пројеката.

Према њеним речима, партнерство ће бити засновано на обострану корист, тако да Србија добије опрему за руднике и електране.

Михајловићева је истакла и да држава не може да обезбеди између 700 и 800 милиона евра за изградњу ТЕ "Штаваљ", већ за то мора да нађе партнера.

Прецизирала је да ће Влада Србије у августу усвојити план консолидације ЈП "Ресавица" и додала да ће у наредних месец дана моћи да се доставе сугестије на предложени план консолидације "Ресавице".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи