Косово, решавање проблема на терену

Председници привредних комора Србије и Косова потписали су Меморандум о разумевању, који омогућава технички дијалог и решавање практичних проблема на терену. Договорено је оснивање заједничког тела које ће радити на идентификацији баријера у трговини и на проналаску начина за побољшање пословног окружења.

У Бриселу су под покриветљством Асоцијације европских комора, председници привредних комора Косова и Србије потписали Меморандум о разумевању. Договорено је оснивање заједничког тела које ће радити на идентификацији баријера у трговини и на проналаску начина за побољшање пословног окружења.

Меморандум о разумевању двеју привредних комора омогућава технички дијалог и решавање практичних проблема на терену.

Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић каже да ће имати прилику да у директним разговорима решавамо она питања која се тичу царина, баријера у оквиру различитих проблема које имамо у оквиру Цефта споразума и оних који се дешавају на практичном делу у вези транспорта, преноса робе.

Меморандум има осам тачака. Тичу се размене информација, заједничког организовања трговинским мисија.

"И тако редом до тачке седам где смо се договорили да почнемо од сада радити на томе како припремити разне пројекте да би аплицирали заједнички у европске фондове и у разне остале фондове", каже Сафет Грџалиу, председник Привредне коморе Косова.

Трговци на Косову међутим нису чекали меморандум да би кренули у посао. Према званичним подацима, прошле године предузећа из централне Србије пласирала су на косовско тржиште робу у вредности 260 милиона евра. Процене су да је још толико робе ушло на црно.

"Без обзора на полицијске околности, без обзира на неке осцилације, тренд увоза је у порасту у односу на извоз", каже економски аналитичар, Ибрахим Реџепи.

Косовска предузећа у централну Србију годишње пласирају робу у вредности нешто већој од 20 милиона евра. Углавном се ради о такозваном старом гвожђу. Косовске трговинске фирме из централне Србије највише увозе житарице, индустријско биље, шећер, брашно, грађевински материјал.

"Нама је интерес да отворимо то тржиште за наше произвођаче, да људи сарађују и да наш пласман робе буде већи него што је до сада био", каже Жељко Сертић.

Трговински биланс може да помогне размена представника двеју привредних комора. Представник Привредне коморе Србије у Приштини био би веза свим предузећима која би да пласирају робу и раде на Косову.

"Преко тог човека могу добити информације о активностима Привредне коморе Косова", каже Сафет Грџалиу.

Следећи сусрет представника привредних комора заказан је за крај августа, како би разговарали о примени меморандума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи