Читај ми!

Скупља струја неће утицати на инфлацију

Више цене струје неће утицати на раст потрошачких цена, рекла гувернер НБС-а Јоргованка Табаковић. Многи, и пре поскупљења струје, повећали цене, као када расте курс, а да притом не говоре да ли је реч о залихама робе коју су увезли по нижем курсу, истиче Табаковић.

Гувернер Народне Банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да ће централна банка ове године остварити циљану инфлацију, односно да ће раст потрошачких цена већ у октобру бити у предвиђеном распону од четири одсто, плус или минус 1,5 одсто.

"Данашње поскупљење струје допринеће порасту инфлације за 0,55 одсто и не би требало да знатније утиче на раст осталих цена", рекла је Табаковић у интервујуу за агенцију Бета.

Друштво, држава, потрошачке организације, по њеним речима, могу анализом трошкова покушати да спрече неоправдано преливање поскупљења струје на цене других производа.

"Има много оних који су и пре поскупљења струје почели да подижу цене, руководећи се оним да, када курс расте, они повећају цене и не објашњавају да су залихе увезене по нижем курсу; а када курс пада, не спуштају цене јер тврде да су увозили по вишем курсу", нагласила је Табаковић.

По њеној оцени, добра пољопривредна сезона "иде на на руку" НБС у остваривању циљане инфлације, али још нису предузете све стратешке мере да би се спречиле веће осцилације малопродајих цена хране.

"И у тржишној привреди држава треба да има механизме и институције које ће се борити против монопола и злоупотребе потрошача који су принуђени да купују производе по цени по којој се нуде, на исти начин као што се бори против нездраве хране или штетних лекова", указала је Табаковић.

"Инфлација обарана спречавањем несташица"

Држава је, како је истакла, помагала НБС, колико је могла, у обарању инфлације ефикаснијим интервенцијама из робних резерви и спречавањем несташица.

"Добро је што је најављено боље управљањем пољопривредним земљиштем кроз инвестиционе пројекте у области пољопривреде и увођење система за наводњавање", указала је гувернер НБС.

Једна од важних мера у борби против неправданог раста цена је и реструктурисање јавног сектора што, како је рекла, не треба да значи само промену власника јавних предузећа.

"Јавним предузећима сада не управља власник - односно држава, већ власници информација и они који доносе одлуке, а то су менаџери који не сносе ризик за своје одлуке и промашаје, већ губитке плаћају порески обвезници", указала је Табаковић.

Ризици за остваривање циљане инфлације, како је рекла, могу доћи из света, али то зависи и од темпа финансијске консолидације у земљи.

"Имајући у виду да неће бити нових повећања регулисаних цена, затим ниске цене примарних пољопривредних производа, стабилизацију девизног курса и ниску агрегатну тражњу, немамо ни један разлог да сумњамо у повратак инфлације у циљане оквире", нагласила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

"Одговорна одлука да се не иде на изборе"

Табаковић је оценила као врло одговорну, одлуку да се не одрже превремени парламентарни избори, јер то помаже централној банци у одржавању стабилности курса и враћању инфлације у циљане оквире.

"Тешко је проценити колика би била вредност домаће валуте у односу на евро да је донета одлука о превременим изборима, али би то свакако утицало на раст курса што би значило повецање рата за кредите, јер су најбројнија задужња у еврима, и веће трошкове државе за сервисирање обавеза", рекла је Табаковић.

Гувернер је указала да одлука о томе да није време за изборе одржава одговорност према започетим пројектима, попут данашњег уговора са авио компанијом Етихад из Уједињених Арапских Емирата, али и најављеним пројектима у пољопривреди, што ће другим инвеститорима значити да је Србија пожељна земља за улагања.

Како је оценила, доборо је што је реконструкција Владе Србије завршена јер ће то омогућити НБС да ради у стабилнијим условима.

"Сигурно је да инвеститори не воле неизвесност, па ни ону везану за реконструкцију владе и евентуалне изборе. Али зар то не би могли да гледамо и из другог угла да је управо реконструкција владе доказ њене одговорности и спремности да обезбеди одрживост јавних финансија, смањи јавни дуг, спроведе реформе, омогући дугорочан економска раст - и да ће то инвеститори свакако препознати", закључила је Табаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи