Читај ми!

Како угасити "пожар" у буџету

Конкретне мере штедње Влада би требало да саопшти крајем недеље. Премијер Дачић одбацује тврдње да се Србија налази пред банкротом и наводи да морамо да преживимо, али да "влада није никакав зид плача па да кукамо". О економији државни врх разговараће и са привредницима, који кажу да очекују договор који ће омогућити дугорочан развој, а не само гашење пожара.

Крајем ове недеље Влада би требало да изађе са конкретним мерама штедње како би се смањио минус у каси и омогућио дугорочан раст економије. После разговора са вицепремијером Александром Вучићем, миниситром финансија Млађаном Динкићем и гувернером Јоргованком Табаковић, премијер Ивица Дачић каже да нема ни дилема ни свађе у Влади око решавања економских проблема, већ је само питање које мере предузети.

Седница Владе, иако заказана за понедељак, померена је за уторак преподне. Најављено је да ће се раговарати о конретним мерама штедње, али се о њима неће донети коначне одлуке. За то је потребно још консултација.

Премијер Ивица Дачић рекао је да смањити плате и пензије зна свако и додао да треба да видимо које су то методе, како да с једне стране и одржимо јавну потрошњу на том нивоу, да нема великог дефицита, али и с друге стране да подстакнемо развој.

"Влада Србије није зид плача, па да кукамо над тешком ситуацијом и сада испада да смо дошли до банкрота, то није пре свега тачно. Нећу да подсећам шта смо све у последњих 20 година преживели и не бих да поредим са тим. Кад нисмо тада банкротирали сигурно нећемо ни сада", навео је премијер.

Премијер је позвао да се пронађе најбољи начин како да се изађе из кризе, а не да се само пребаци на терет грађана.

О економији државни врх разговараће са привредницима, који кажу да очекују договор који ће омогућити дугорочан развој, а не само гашење пожара.

Члан Националног Савета за привредни опоравак Топлица Сапасојевић очекује да му се упуте питања шта држава или Народна банка или пословне банке могу да ураде за привреднике да би они запослили више људи, да би више извезли и да би платили већи допринос.

"То је по мени основни принцип. Са друге стране ми треба да кажемо шта још смета, какви прописи спутавају извоз и веће запошљавање", навео је Спасојевић

Сличну поруку политичарима упутиће и они који финансирају привреду.

Члан Националног Савета за привредни опоравак Славко Царић рекао је да проблем није у новцу, већ да је проблем у добрим пројектима, да су нам потребне нове инвестиције и на томе треба да се инсистира.

Према његовим речима, оно што Влада може да уради је да омогући привреди и инвеститорима да што лакше и што једноставније остваре своју инвестицију, кроз грађевинске дозволе, употребне дозволе, почетак рада, отварање компанија.

Ипак, као неизбежну меру која би одмах угасила пожар у буџету, настао због смањења прихода, јесте замрзавање плата, оцењују стручњаци.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор рекао је да је мањак у буџету два пута већи од очекиваног, а на плате и пензије иде више од половине буџетских издатака.

"И уколико се нешто не уради по питању плата и пензија, Србија неће бити у стању да смањи дефицит, а то би водило озбиљној финансијској кризи", навео је Брефор.

Како РТС сазнаје, у среду је нови састанак лидера владајуће коалције и гувернера Јоргованке Табаковић. Разговараће се о социјалним давањима, реформи пензионог система, промени закона о раду и приватизацији јавних предузећа.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи