Читај ми!

Банке зарадиле 8,4 милијарде динара

Банкарски сектор у Србији је 2012. године имао добитак од 8,4 милијарде динара, саопштила Агенција за привредне регистре. Кредитна активност банака повећана за скоро 10 одсто.

У прошлој години, банкарски сектор у Србији је пословао са добитком од 8,4 милијарде динара, саопштила је Агенција за привредне регистре.

"Позитивно су пословале 22 банке, а 10 је имало губитке, док је укупан ниво пословне активности банкарског сектора, мерен укупним приходима и расходима био приближан оном из 2011. године", рекла је регистратор у Регистру финансијских извештаја и бонитета Ружица Стаменковић.

Стаменковићева је представљајући пословање финансијских институција у 2012. години навела да је од 32 банке 10 пословало са губитком, као и да су банке прошле године смањиле број запослених за 1.905 радника.

Према њеним речима, највећи губитак, од 14,4 милијарде динара имала је Развојна банка Војводине. НЛБ банка је имала губитак од четири милијарде динара, Алфа банка је забележила губитак од 2,9 милијарди динара, Војвођанска банка је имала 1,9 милијарди динара губитка, а Пиреус банка 1,3 милијарде динара.

"У последње две године листа банака са највећим добитком је непромењена и на њој се налазе Банка Интеза, Рајфајзен банка, Уникредит банка, Комерцијална и АИК банка", рекла је она.

Стаменковићева је истакла да је кредитна активност банака у 2012. години повећана за 9,8 одсто на шта је утицала ослабљена кредитна способност привреде и проблеми са наплатом пласмана.

"Банке су преостала слободна средства пласирале у хартије од вредности, па је тај пласман био већи за 44,5 одсто него годину пре", рекла је Ружица Стаменковић.

Представница АПР-а је истакла је да је пет банака прошле године остварило 75,5 одсто добитка укупног банкарског сектора, а у приходима, билансној активи и запосленима њихов удео био је 44 процента.

Стаменковићева је рекла да су три банке у 2012. оствариле више од 70 одсто губитака, али да је њихово учешће у укупном капиталу, билансној активи и броју запослених банкарског сектора било 6,6 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи