Ратари још чекају субвенције

Сетва скупља за трећину од прошлогодишње, ратари још чекају субвенције државе. Новац је обезбеђен, кажу надлежни, али из техничких разлога не може да буде исплаћен.

Последњих дана, време иде на руку пољопривредницима, па трактори готово да не излазе с њива. Упркос кашњењу, шећерна репа посејана је на више од 90 одсто планираних површина, а у току је сетва кукуруза, соје и сунцокрета. Највећи проблем и овог пролећа је, кажу пољопривредници, недостатак новца.

За сетву кукуруза, сунцокрета или соје потребно је између 55 и 65 хиљада динара по хектару. За трећину више него прошле године.

Стефан Халаи, пољопривредник из Бољеваца каже да се задужио за ђубриво. "За килограм ђубрива треба да дам два кила и 700 грама пшенице и гледајте која је то рачуница", рекао је Халаи.

Агроном Ранко Бојанић указује да сељаци стрепе како ће да набаве репроматеријал, како да продају своје производе, јер нема уговорене производње и откупа.

Ратари кажу да су се надали да ће субвенције стићи пре сетве, поготово што због суше прошле године нису имали зараду.

"Помоћ увек добро дође, али је помоћ била неопходна сад, а не у јуну кад пшеницу већ жањемо", наводи Михаљ Павел, пољопривредник из Бољеваца .

Новац је обезбеђен, кажу надлежни, али из техничких разлога још не може да буде исплаћен.

Данило Голубовић из Министарство пољопривреде каже да да би могли да стекну основне субвенције морају да буду регистровани.

"Рок је за регистрацију био до 31. марта, након тога сређује се база података у трезору и тек након тога стварају се материјални услови за исплату субвенција. Од 1. маја могу да подносе захтеве и тако ће се у секвенцама зависно од прилива у буџету исплаћивати на њихове рачуне", каже Голубовић.

Ако се биљке на време прихране и заштите и ако време послужи, прозводња би могла да буде за трећину већа него прошле године.

"Ја бих апеловао на све, па и на државу да паре из буџета што је обећано што пре стигну до произвођача да могу да одраде бар негу усева, која је доста дуга и тражи доста новаца", каже Милан Простран из ПКС-а.

Произвођачима су потребни и јефтинији кредити. Из ресорног министарства поручују да са партнерима из Емирата договарају аранжман од око 200 милиона евра, па би новац по повољнијим условима могао да буде на располагању у другој половини године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи