Читај ми!

Оцена ЕУ подстрек за српску економију

Агенција "Ројтерс" оцењује да би договор Београда и Приштине, као и изгледи Србије да ове године почне приступне преговоре са ЕУ, могли да подстакну економски раст земље. После позитивне оцене ЕУ повећана очекивања да би централна банка могла да смањи референтну каматну стопу.

Договор Београда и Приштине и изгледи да би Србија могла да почне приступне преговоре са Европском унијом ове године, повећало је очекивања да би централна банка могла да смањи референтну каматну стопе и подстакне раст, оцењују српски аналитичари за агенцију Ројтерс.

Динар је ојачао после договора са Приштином од 19. априла, који је донео "пробно зелено светло" за почетак преговора за придруживање Европској унији током ове године.

Договор представља прекретницу за економски опоравак региона од крвавог распада Југославије током деведесетих и отвара врата развоју и просперитетној будућности за Србију и Косово, после рата 1999. и "отцепљења" 2008. године, оцењује британска агенција.

Очекује се да процес приступања ЕУ поспеши реформе у Србији после више од једне деценије спорог напретка, да привуче инвеститоре на највеће тржиште на Балкану, као и да отвори преко потребне фондове ЕУ.

"Велики инвеститори сада дефинитивно имају више поверења после разговора у Бриселу, који су показали да Србија сада може да осигура свој европски пут", каже Саша Ђоговић из Института за истраживање тржишта.

Миладин Ковачевић, заменик директора Републичког завода за статистику каже да смањење референтне каматне стопе могуће после позитивних знакова из Брисела.

"Међутим, релаксирана монетарна политика могућа је само уколико дође до свеобухватне фискалне консолидације", каже Ковачевић.

Према његовим речима, инфлација улази у тиху зону, пре свега због најаве бољих приноса пољопривреде у овој у односу на прошлу веома сушну годину, која је проузроковала двоцифрену инфлацију.

Средњи курс динара према евру износи је 111,7 прошле седмице, док је у уторак ојачао на 111,3, истиче Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи