Читај ми!

Новац са Кипра неће завршити у Србији

Већина грађана Србије који имају штедне улоге на Кипру подићи ће свој новац, али он неће завршити у Србији, оцењује економиста Никола Фабрис. Због финансијске кризе Кипар више неће бити сигурна "офшор дестинација", па ће сумњиви капитал отићи на неко друго место, рекао Фабрис за РТС.

Економиста Никола Фабрис оценио је да ће већина грађана Србије који имају штедне улоге на Кипру подићи тај новац, али да он неће завршити у Србији.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Фабрис је рекао да Кипар због финансијске кризе више неће бити сигурна "офшор дестинација" и да ће сумњиви капитал отићи на неко друго место.

"Није реално да се тај новац врати у Србију, постоје разлози зашто он већ није у Србији. Сигурно ће наћи неку другу 'офшор дестинацију'", оценио је Фабрис.

Према његовим речима, криза на Кипру неће угрозити земље еврозоне, "пошто је то исувише мала економија", али је додао да ЕУ неће допустити да Кипар банкротира већ ће добити помоћ као што су добиле Грчка, Португал и Ирска.

Говорећи о идеји ЕУ да се наплати једнократни порез до 10 одсто на улоге у кипарским банкама, као предлогу за налажење новца за смањење буџетског дефицита Кипра, Фабрис је рекао да ниједна земља до сада није увела такву меру, јер изазива финансијску нестабилност.

"Очигледно је да прави разлог за мере ЕУ нија била финансијска нестабилност Кипра, већ чињеница да јесте чланица ЕУ која није поштовала сва правила и допустила је да уђе прљави капитал", рекао је Фабрис.

Скупштина Кипра у уторак је одбацила предлог закона о ванредном, једнократном порезу на депозите, што је услов за добијање међународног зајма за финансијску стабилизацију.

Предлогом пропалог закона било је предвиђено да се на све улоге предузећа и грађана у банкама мање од 100.000 евра наплати једнократни порез од 6,75 одсто, а на веће депозите порез од 9,9 одсто.

Кипарска влада у среду је изменила предлог тако да заштити штедише с депозитима до 20.000 евра, који не би били дужни да плате принудни порез.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи