Читај ми!

Подршка ИТ сектору

Влада Србије ће следеће недеље разматрати програм подршке ИТ индустрији, и предложити повећање квота за упис на техничке факултете. Стручњаци истичу да би инвестиције и до 10 пута повећале приходе ИТ индустрије у Србији.

Министар финансија Млађан Динкић рекао је да ће следеће недеље Влада Србије размотрити програм подршке ИТ сектору, и дати предлог за повећање квота за упис на техничке факултете.

"ИТ индустрија која је прошле године остварила извоз од 200 милиона евра, уз аутомобилску, треба да постане замајац развоја привреде Србије, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић након обиласка Пословно-технолошког инкубатора у Београду.

Динкић је објаснио да подршка ИТ сектору подразумева пореске олакшице као и бесплатна средства максимално до 25.000 евра по пројекту.

Према његовим речима, Електротехнички факултет ће добити стару зграду "Лола" која се налази у близини факултета. Министар је истакао да ће та зграда површине 12.000 метара квадратних бити адаптирана уз помоћ Владе Србије што ће омогућити ЕТФ-у да прима више студената.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да на техничким факултетима има мало студената, а да их послодавци траже.

Студенти који упишу технички факултет могу о трошку државе да га заврше укључујући мастер и докторске студије", истакао је Обрадовић, додајући да ће министарство предложити мере за повећање броја студената на мастер студијама техничких факултета.

На друштвеним факултетима, како је рекао министар,велики је притисак студената који након завршених студија не могу да се запосле.

Министри Динкић и Обрадовић најавили су и да би од 1. јуна требало да почне са радом Технолошки парк на Звездари.

Пре обиласка Пословно-технолошког инкубатора министри су одржали састанак са деканима четири техничка факултета Универзитета у Београду.

Декан ЕТФ-а Бранко Ковачевић захвалио је на подршци државе истакавши да она има за циљ отварање нових радних места за све оне који се баве производним занимањима.

Он је подсетио да се ове године обележава 160 година од почетка развоја индустрије у Србији и да би било лепо да та годишњица буде у знаку реиндустријализације.

Декан Ковачевић истакао је и да инвестиције у ИТ сектор треба да спрече одлазак младих стручњака из Србије.

Ковачевић је навео да осим легалних 200 милиона евра које извози ИТ сектор у тој бранши циркулише и додатних 200 милиона евра у сивој зони.

Према речима ректора инвестиције би повећале 10 пута приходе ИТ индустрије у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи