Читај ми!

Очекује се велики број инвеститора за хидроелектране

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да верује да ће се јавити велики број инвеститора на јавни позив за изградњу мини хидроелектрана. Очекује се да ћемо до 2015. на основу тих позива имати сасвим сигурно 110 мегавата у малим хидреоелектранама, рекла Михајловић.

Верујемо да ће се јавити велики број инвеститора на јавни позив за изградњу мини хидроелектрана, изјавила је министарка енергетике Србије Зорана Михајловић.

На представљању Националног акционог плана за обновљиве изворе енергије, у Привредној комори Србије, Михајловић је подсетила да прошле седмице објављен позив инвеститорима који су заинтерсовани да добију сагласност за 317 локација за изградњу малих хидроекетрана у 17 општина у Србији.

"Очекује се се да ћемо до 2015. на основу тих позива имати сасвим сигурно 110 мегавата у малим хидреоелектранама", рекла је Михајловић и подсетила да јавни позив важи до 5. априла.

"Наглашавам да је то први пут да се на тај на тај начин позовамо инвеститире да на прегледан начин дођу, испуне одређене критеријуме и добију дозволе", рекла је Михајловић.

Министарство енергетике Србије објавило је 19. фебруара јавни позив за доделу сагласности и енергетских дозвола за изградњу мини хидроелектрана на 317 локација у Србији.

Како је наведено у позиву, сва струја произведена у хидроелектранама које су предмет јавног позива исказиваће се у енергетском билансу Србије и урачунаваће се за остварење националног циља за повећање удела енергије из обновљивих извора у укупној потрошњи на 27 одсто до 2020. године.

Након пријема пријава, комисија ће утврдити уредност пријаве и сачинити листу потенцијалних инвеститора, а у року од осам дана по објављивању листе потенцијалних инвеститора биће потписан тројни меморандум о разумевању за сваку појединачну локацију између инвеститора, Министарства енергетике Србије и локалне самоуправе. 

Тим меморандумом биће одређен оквири рок од шест месеци у којем за добијање енергетске дозволе за хидроелектране снаге веће од једног мегавата, односно сагласности за објекте мање снаге.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи