Читај ми!

Беспарица у "Нуклеарним објектима"

Влада је предвидела новац у буџету за 2013. годину за пословање предузећа "Нуклеарни објекти Србије" и коначна одлука ће бити усвојена врло брзо, каже за РТС Радивоје Митровић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Ниједног тренутка сигурност НОС-а и Винче није доведена у питање, каже Митровић.

Из Јавног предузећа "Нуклеарни објекти Србије" упозоравају да им беспарица доводи у питање даље пословање. Влада, кажу, још није усвојила План пословања предузећа за ову годину, залихе материјала су при крају, а од децембра не примају плате. Забринути су јер то стање, поручују, може да угрози и нуклеарну сигурност.

Секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Радивоје Митровић у интервјуу за РТС каже да је Влада предвидела новац у буџету за 2013. годину за пословање предузећа "Нуклеарни објекти Србије" и да очекује да ће коначна одлука бити усвојена врло брзо.

Зашто још није усвојен план пословања тог предузећа?

Митровић: План пословања није усвојен не само за Нукларне објекте, већ и многе друге кориснике буџета из Министарства просвете науке и технолошког развоја, јер средстава у мери у којој постоје захтеви - нема. Остаје нам да кроз ребаланс буџета оно што није сада ушло у буџет обезбедимо средства или да на неки други начин то решимо.

Која је то сума?

Митровић: Ја не бих говорио о коначној суми јер финасирање не иде никада само из једног извора. Један део средстава за финасирање ЈП Нуклеарни објекти јесу буџетска средства. Други део средстава се обезбеђује из претприступних фондова. Кредит од 25 милиона долара је потрошен. И четврта компонента су средства обезбеђена на тржишту пружањем услуга у области складиштења нуклеарног отпада, од громобрана, па до медицинског отпада. Широка је лепеза.

У јавности има гласина да држава хоће да укине Нуклеарне објекте јер већ имамо Институт Винча, који може да обавља тај посао. Да ли је то тачно?

Митровић: На томе се не ради, а свакако да би ово министарство морало да буде информисано о некој таквој идеји. Да ли је ово оптималан начин организовања, свакако треба да одлучи и Влада, али на предлог ресорног министарства. Дакле, за сада таквих идеја о укидању НОС-а нема ни у мислима.

Из предузећа упозоравају да не могу да плате ни приватно обезбеђење које чува објекте. Да ли је тиме угрожена нукларна сигурност?

Митровић: Мислим да ниједног тренутка сигурност нити НОС-а, нити Института Винча, није доведена у питање. Мислим да они, пре свега, раде посао квалитетно. Нихове релације са свим другим ссегментима система безбедности, мислим и на МУП и на све друге службе које се баве свим другим аспектима безбедности, увек је била добра и да је и у овом тренутку добра. И да ми као грађани немамо никаквих разлога да будемо забринути.

Када се може очекивати решење овог проблема?

Митровић: Имаћући у виду одговорност која проистиче из овако осетљиве области, формирано је неколико тимова који, независно један од другог, процењују модалитете одлука које Влада треба да донесе, и мислим да ћемо наредних недеља имати читав један сет мера које ће допринети или решити овај проблем у овој фази. Проблема имамо данас, пероблема ће бити и у наредном периоду. Али ту јесмо да проблеме решавамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи