Читај ми!

Бајатовић: Обезбеђен новац за "Јужни ток"

Новац за изградњу гасовода "Јужни ток" и експропријацију земљишта је обезбеђен, каже директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Крак гасовода ићи ће и уз део ауто-пута од Ниша ка Косову, како би се и Косово и Македонија снабдевали гасом, истакао Бајатовић.

Директор "Србијагаса" Душан Бајтовић рекао је да је обезбеђен новац за изградњу гасовода "Јужни ток" и експропријацију земљишта.

Бајатовић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је новина да ће крак гасовода ићи и уз део ауто-пута од Ниша ка Косову, како би се и Косово и Македонија снабдевали гасом.

Дужина магистралног гасовода "Јужни ток" кроз Србију је 450 километара, а раније су предвиђени кракови за Републику Српску и Хрватску. Процењена вредност те инвестиције је 1,7 милијарди евра.

Бајатовић је рекао да је Предлог закона којим се убрзава експропријација земљишта за потребе изградње "Јужног тока" кроз Србију, нека врста лекс специјалиса, али да гарантује да ће све бити спроведно у складу са законом и да ће грађани бити адекватно обештећени.

"Новац за експропијацију је обезбеђен. Од 10.000 парцела, 4.000 већ су обишли радници 'Србијагаса'. Преко 4.000 власника већ је пристало да у оквиру експропијације по фер утврђеној вредности, добије надонканду за пролазак гасовода", навео је Бајатовић. 

Бајатовић је напоменуо да цена земљишта зависи од низа фактора, а одредиће је Пореска управа.

"Није исто ако имате некретнину у Београду или негде другде, или да ли је реч о грађевинском или пољопривредном земљишту. Ако је воћњак, није то само парче земље", оценио је директор "Србијагаса".

Бајатовић је истакао да је обезбеђен новац и за изградњу гасовода и да су банке из Русије заинтересоване за финасирање, али је додао да се разматрају и понуде других банака.

Према његовим речима, "Јужи ток" још није формално добио грађевинске дозволе, али Србија увелико прирема логистику за почетак пројекта.

Трка за изградњу гасних електрана

Бајатовић је истакао да ће бити "велике трке у региону" за изградњу гасних електрана за које су конкурисале Хрватска, Босна и Херцеговина, а посебно и Република Српска.

"Желимо да конкуришемо са четири гасне централе. То су пројекти вредности не мање од 1,5 милијарди евра, што уз две милијарде, колико ће коштати 'Јужни ток', представља 3,5 милијарди евра могућих инвестиција. Ако се определимо да градимо још три складишта гаса на територији Србије, колико бисмо објективно могли, то би било још 500 милиона евра инвестиција", истакао је Бајатовић.

Бајатовић је најавио да ће 28. фебруара у Србију доћи шеф "Гаспрома" Алексеј Милер са којим ће, како је рекао, разговарати о гасоводу и о цени руског гаса.

"Дугорочни уговор смо усагласили. Цена за први квартал ће бити 404 долара за 1.000 кубних метара. Провизија 'Југоросгаса' је смањена, биће око три одсто уместо четири и по одсто као до сада. Просечна годишња цена ће бити 370 долара за 1.000 кубних метара гаса", рекао је Бајатовић.

Како је додао, на том састанку ће се прецизирати куповина 25 одсто акција 'Југросгаса' које су до сада биле у власништву "Гаспрома".

Бајатовић је рекао да очекује да ће се постићи и договор о расписивању дугорочних тендера за компресоре и цеви, чиме ће управљати конзорцијум у којем би предузећа из Србије била "равноправни партнери, а не подизвођачи".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи