Читај ми!

И паори ће моћи да купе комбинате

Горан Кнежевић каже да остаје при понуди да сељаци могу да купе преостале комбинате по цени и условима које је понудила "Ал Дахра" из Емирата. Можемо разговарати и о томе да држава кредитно помогне сељацима да остваре ту куповину, рекао министар пољопривреде.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је да ће и паори моћи да купе комбинате и да би за ту куповину могли да добију кредитну подршку од државе.

Кнежевић је новосадском Дневнику рекао да остаје при понуди да сељаци могу да купе преостале комбинате по цени и условима које је понудила "Ал Дахра".

"Можемо разговарати и о томе да држава кредитно помогне сељацима да остваре ту куповину", додао је Кнежевић.

Лицемерно је, како је рекао, да они који су ћутали док је претходних година српска пољопривреда пропадала, сада дижу глас против највеће инвестиције у пољопривреди у последњих четврт века.

Коментаришући тврдње покрајинског омбудсмана, војвођанских пољопривредних удружења и неких невладиних организација да је споразум с компанијом "Ал Дахра" противзаконит, министар је истакао да ће уговор бити потписан на основу Закона о међудржавном споразуму Србије и Емирата и да је бесмислено говорити о његовој противзаконитости.

На питање шта је било с великим пројектом наводњавања око милион хектара, који је покренуо претходни министар Душан Петровић, Кнежевић је одговорио да се нажалост испоставило да је то био пројекат само за медије и изборну кампању бивше владе.

Кнежевић каже да нити је пројектна документација урађена до краја, нити су паре обезбеђене.

"Урађено је неколико измуљавања канала и ту се стало. Због тога је Министарство пре три месеца формирало тим стручњака за израду комплетног пројекта, новац ћемо обезбедити од иностраних инвеститора, од којих је највеће интересовање за сада показао Кувајтски фонд за економски развој, уз 'Ал Дахру' која ће, поред улагања у пољопривредне комбинате, инвестирати и 100 милиона евра у заливне системе", рекао је министар пољопривреде.

Усвајање Закона о подстицајима је у скупштинској процедури и, према речима Кнежевића, прихваћене су многе сугестије војвођанских пољопривредних удружења, које су изнели током јавне расправе.

На пример, да се подстицаји опредељују за ратарску производњу на површинама до 100 хектара, што представља неку врсту социјалне корекције потпуно либералног приступа, а у интересу тржишне конкурентности мањих пољопривредних произвођача, рекао је министар.

Министарство је, како је рекао, прихватило и да се субвенционише и производња садног материјала, да се минимална количина млека као услов за подстицаје по кварталу смањи с 3.000 литара на 1.500 литара у подручјима с отежаним условима рада у пољопривреди, а код подстицаја за сточарство у финалну верзију закона додате су мере подршке и за прозводњу јагњади за тов.

Прихваћене су и сугестије да се подстицаји определе и за производњу рибе и живине, додао је Кнежевић.

Закон предвиђа подстицаје и за физичка и за правна лица, дакле и за грађане и за задруге и за предузећа, верске заједнице и друге врсте организација, уколико се баве пољопривредном производњом и уписани су у Регистар, а подстицаји су предвиђени једнако за власнике и закупце земље.

Први пут свако ко жели да се бави пољопривредном производњом може на законом прописан начин остварити право на подстицаје од државе, рекао је он, додајући да су гарантовани минимални износи подстицаја на нивоу овогодишњих плаћања.

Влада ће, према речима Кнежевића, сваке године, на основу закона о буџету, усвајати максималне износе подстицаја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи