Читај ми!

Михајловић: "Колубара" огрезла у криминалу

У време прошле Владе Привредно друштво "Колубара" огрезло је у криминалу и корупцији, тврди Зорана Михајловић. Јавне набавке рађене су по хитном поступку, а било је и партијског запошљавања и исплата плата непостојећим људима, каже министарка енергетике и наводи да су проневерени милиони евра.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић тврди да је Привредно друштво "Колубара" за време бившег руководства огрезло у корупцији. Процењује се, каже министарка, да су у разним малверзацијама проневерени милиони евра.

Михајловићева је објаснила да се кућа Радосава Саватијевића, коме је исплаћено 1,2 милиона евра на име експропријације, налази у области која није ни од каквог значаја за производњу угља или електричне енергије у "Колубари".

Оценила је да је начин на који је бивше руководство басена спроводило експропријацију сведочанство о обиму малверзација и бахатости.

Министарка Михајловић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, подсетила да је Саватијевићева кућа у Вреоцима процењена на 3,4 милиона евра, а да му је до сада на име експропријације исплаћена сума од 1,2 милиона евра на основу одлуке Управног одбора ЕПС-а, без решења о експропријацији и на основу упутства које је потписао претходни директор "Колубаре" Небојша Ћеран.

"Јесу ли Вреоци Монте Карло, на шта то личи", запитала је министарка Михајловић, која је новинарима показала мапу приоритетних зона за експропријацију, објаснивши да Саватијевићева кућа ни у наредних седам година није у плану за рушење и да је питање да ли ће икада и бити срушена.

Оспоравајући процену вредности Саватијевићевих некретнина, на основу које му је исплаћен новац, министарка је навела да су четири жардињере процењене на десет хиљада евра, а гараже на 66.000 евра.

Спорне Саватијевићеве некретнине за које је исплаћена поменута сума, налазе се ван прве и друге зоне приоритета за експропријацију, односно не налазе се на земљишту које има икакав приоритетан значај за ширење угљенокопа.

Михајловићева је навела да је спорно и то што се Саватијевић само два дана пре одлуке УО ЕПС-а, која је донета у фебруару 2010. године, пријавио да живи у тој кући, а сви који имају право да буду обештећени морали су да буду пријављени у кућама обухваћеним експропријацијом 2007. године, када је донета одлука владе о плановима експропријације.

Према њеним речим, истражни органи, када је реч о експропријацији и јавним набавкама у "Колубари", раде свој посао и јавност ће о резултатима истраге бити ускоро упозната.

Постоје докази о малверзацијама 

Министарка истиче да постоји документација која потврђује сваку реч коју је изговорила о малверзацијама у "Колубари".

Ово је, како тврди, само један од примера малверзација у време бившег руководства "Колубаре".

"Како се пословало у Привредном друштву 'Колубара' још истражујемо. То не може да се заврши за неколико месеци, али знамо да је то привредно друштво огрезло у корупцији: набавке су обављане по хитном поступку, а опрема је набављана по вишеструко већим ценама од тржишних", навела је Михајловићева.

Додала је да су се у том предузећу људи запошљавали искључиво по политичкој основи, да је тамо уочи избора запослено 300 људи, а у години пред изборе укупно око 650, углавном непотребних радника.

Предузеће, такође, није водило евиденцију секундарних сировина, а процењује се да је између 1.000 и 1.500 плата исплаћено непостојећим људима у "Колубари", јер није постојао софтвер са евиденцијом запослених.

"Променом руководства су неке ствари почеле да се мењају. Грађани треба да виде да смо спремни да променимо ствари у 'Колубари', да је заустављен одлив средстава, да се набавке више не обављају по хитном поступку, а данас постоји и евиденција секундарних сировина", објаснила је министарка.

Како је поручила, ново руководство, које је на данашњој конференцији за новинаре у Влади представљао директор Милорад Грчић, зауставило је одлив новца и нерационално трошење, прецизиравши да је затечено стање у тренутку смене менаџмента било у минусу од више милијарди динара.

"То предузеће је нагомилало губитак од 11 милијарди динара, а само у току 2012. године до доласка нове владе нагомилало је додатних 3,6 милијарди динара губитка", прецизирала је Михајловићева.

Директор "Колубаре" рекао је да експропријација мора бити настављена, посебно у првој зони приоритета где ће се коп ширити по предвиђеној динамици.

Садашњи генерални директор Грчић оптужио је јуче функционера ДС-а и бившег генералног директора Небојшу Ћерана да је "поклонио" 1,2 милиона евра бизнисмену Радосаву Саватијевићу Кенету за откуп његове куће у Вреоцима, иако његов објекат уопште није предвиђен за исељење, јер се не налази у зони предвиђеној за експропријацију.

Бивши директор "Колубаре", међутим, тврди да је у случају надокнаде Саватијевићу све урађено по закону.

Ћеран се, наиме, позвао на документ Владе Србије из 2007. који предвиђа да се цело насеље Вреоци измести, а да се власницима кућа и земљишта понуди аванс од 30 одсто од грубе вредности имовине.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи