Читај ми!

Четвртина буџета од акциза

Иако цигарете, алкохолна пића и кафа нису неопходни за живот, многим произвођачима и трговцима су извор зараде. На тој роби зарађује и држава, наплаћујући ПДВ и доприносе. Приходи од акциза у прошлој години били су 180 милијарди динара, односно пунили су готово четвртину буџета.

Произвођачи цигарета у јануару повећали су или ће подићи цене у просеку за 10 динара по паклици, док би литар пива ових дана требало да поскупи за скоро 2,5 динара. То је, према акцизном календару, уобичајена јануарска добродошлица потрошачима у Србији. Приходи од акциза у прошлој години били су 180 милијарди динара, односно пунили су готово четвртину буџета.

Крајем јануара редовно се усклађује износ акциза на алкохолна пића, пиво, цигарете, са растом потрошачких цена за 2012. годину. Последњи пут усклађиване су пре годину дана, док се акцизе на гориво усклађују једном годишње, и то у октобру.

Државни секретар у Министарству финансија Милица Бисић каже да је све већа тежња да се више оптрети потрошња, а у оквиру потрошње оно што су акцизни производи који су традиционално ценовно неосетљиви.

Према њеним речима, ти производи се углавном сматрају производима који нису неопходни за живот.

Иако цигарете, алкохолна пића и кафа нису неопходни за живот, многим произвођачима и трговцима су извор зараде. На тој роби зарађује и држава, наплаћујући ПДВ и доприносе.

На пример, од продате сваке флаше пива, држава директно или индиректно добија чак 40 одсто.

"Прошле године смо конкретно имали пад продаје од 1,1 одсто и нормално да ће ова акциза утицати, с тим што ће вероватно неки произвођачи пробати да амортизују тај део акцизе на сопствену цену јер неки лимит је доживљен код потрошача и не би требало узнемиравати даље са ценом", каже Миодраг Максимовић, председник Удружења пивара Србије.

Ако пиво не мора да поскупи, цигарете већ јесу. Мада је пореско оптерећење на дуван и до деведесет одсто, произвођачи су задовољни јер су добили календар поскупљења до јула 2016. године.

Том динамиком уз пропорционалну акцизу од 33 одсто додаје се фиксни део од 43 динара. Тај фиксни део ће се сваких шест месеци наредне четири године повећавати за два динара по паклици, до 58,5 динара.

"Тренутно пореско оптерећење на 1.000 цигарета у Србији је негде око 34 евра по хиљади цигарета минимално, док се према европској директиви то оптерећење креће 90 евра по хиљади", каже Горан Пекез, директор ЈТИ.

Држава се усклађивањем акциза са растом цена обезбедила од инфлаторног обезвређивња ових дажбина. Питање је, међутим, да ли ће то моћи и потрошачи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи