Читај ми!

Влада: Земљиште искључиво паорима

Сва земља коју су користили комбинати из "зеленог пула" и они обухваћени предуговором са Ал Дахром, биће дата у закуп војвођанским паорима, саопштила Влада Србије. Комбинате који нису обухваћени предуговором српски пољопривредници моћи ће да купе, у чему ће им Влада максимално помоћи.

Сва земља коју су користили пољопривредни комбинати из "зеленог пула", укључујући и 16.500 хектара које су користили комбинати обухваћени предуговором са Ал Дахром биће дато у закуп искључиво војвођанским паорима, а не Уједињеним Арапским Емиратима, саопштила је Влада Србије.

На састанку са удружењима пољопривредника, Министар финансија и привреде Млађан Динкић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић објаснили су паорима да ће поред тога, осталих осам комбината из "зеленог пула", који нису обухваћени Предуговором са Ал Дахром, бити понуђени на продају српским пољопривредницима, а Влада Србије ће им у томе пружити максималну помоћ.

Министари су представнике пољопривредника упознали са аранжманом који је направљен са Уједињеним Арапским Емиратима, али и са плановима државе за инвестирање у српску пољопривреду.

Пољопривредницима је објашњено да је влада одлучила да крене у велике радове на чишћењу и изградњи система за наводњавање већ од краја марта и да је реч о великом послу који подразумева огромна улагања у српску пољопривреду.

На састанку је истакнуто да Србија добија историјску суму за реконструкцију и изградњу мреже нових канала за наводњавање и то не само у Војводини већ и у централној Србији, и да ће се на овај начин за само три године повећати број хектара који се наводњава на чак 300.000 хектара, чиме ће извоз бити повећан за две милијарде динара.

Пољопривредницима је представљен план владе да се 300 милиона евра у старту уложи у инфраструктуру и то 150 милиона евра у примарну и секундарну мрежу за наводњавање, а осталих 150 милиона евра кроз повољне кредите пољопривредницима за куповину опреме на 10 година са грејс периодом од три године и повољном каматном стопом.

Средства ће бити испреговарана са Развојним Фондом из Уједињених Арапских Емирата.

Како је наведено у саопштењу, у српској пољопривреди примениће се најсавременије агротехничке мере, што деценијама недостаје да би плодна српска земља дала максималне приносе.

Након два сата разговора са министрима Кнежевићем и Динкићем, представници удружења пољопривредника изашли су из владе незадовољни, али за сада не планирају протесте, већ очекују нови позив за разговоре.

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш рекао је да су пољопривредници незадовољни и забринути због начина на који се предвиђа реализација аранжмана са УАЕ јер то, како истиче, значи увођење "на мала врата" странаца као директне конкуренције српским сељацима.

Како каже Киш, паори се залажу да се пољопривредно земљиште у Србији не продаје странцима 15 година по уласку Србије у Европску унију, а сада су сведоци да је она без тендера, понуђена странцима "на вечито".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи