Читај ми!

O "Јужном току" крајем месеца у Скупштини

Предлог закона о "Јужном току", који ће Влада усвојити 18. јануара, крајем месеца наћи ће се у парламенту, најавио помоћник министра енергетике Петар Станојевић.

Влада Србије усвојиће Предлог закона о "Јужном току" у петак, 18. јануара, најавио је помоћник министра енергетике Петар Станојевић.

Предлог закона ће се крајем јануара наћи и у парламенту, а његово коначно усвајање омогућиће максимално убрзање припремних послова за изградњу тог магистралног гасовода, рекао је Станојевић новинарима после отварања конференције "Сименс дани нафте и гаса".

Он није могао да прецизира када ће тачно почети изградња "Јужног тока" у Србији, истакавши да је бесмислено лицитирање са тим датумима, јер смо усред зиме када је извођење грађевинских радова отежано.

Овај закон ће омогућити такво убрзање свих припремних активности за "Јужни ток" да никакву улогу неће играти то да ли ћемо месец или два касније или раније почети изградњу тог гасовода, додао је Станојевић.

Станојевић је указао да ће тај закон решити многе планске и проблеме у вези са експропријацијом земљишта на траси гасовода на којој постоји око 10.000 земљишних парцела, а такође ће олакшати и добијање свих потребних радних дозвола.

Станојевић је рекао да је обезбеђено 105 милиона евра за ову годину неопходних за изградњу "Јужног тока" у Србији, што је више него довољно за 2013. годину.

Он је прецизирао да је прошле године обезбеђено 30 милиона евра из буџета за тај пројекат, а ове године је обезбеђена банкарска гаранција у буџету за "Србијагас" у износу од 75 милиона евра.

Одговарајући на питање да ли ће "Србијагас" моћи да исфинанансира тај пројекат, с обзиром на то да је у губицима, Станојевић је рекао да се припрема реструктурирање тог предузећа чији је основни циљ финансијско реструктурирање, јер је постојећа ситуација неодржива.

"Не желимо да грађани Србије плате огроман цех дугова Србијагаса", рекао је Станојевић, објашњавајући разлоге за реструктурирање тог јавног предузећа. 

О цени руског гаса   

Цена гаса од 488 долара за 1.000 кубика по којој Србија купује гас из Русије је неприхватљива и та цена мора да буде нижа, изјавио је Станојевић.

"Цена гаса мора да иде на ниже или не морамо да трошимо гас", рекао је Станојевић новинарима. 

Станојевић је навео да је, према прогнозама Ројтерса, цена руског гаса за Европу око 370 долара за 1.000 кубика.

Енглеска купује гас за чак 230 долара за 1.000 метара кубних, додао је Станојевић и запитао се, да ли привреда Србије може да буде конкурентна са привредама тих развијених земаља које плаћају нижу цену гаса.

Станојевић је навео да је Србија једина земља у југоисточној Европи која није склопила уговор о испорукама гаса за ову годину, истакавши да је то у надлежности "Србијагаса" који то треба да договори, а да држава може само да помогне у томе, а не да купује и уговара цену гаса.

Погађање око цене гаса је препуштено гасним компанијама, а уговор се склапа на годину дана, прецизирао је Станојевић.

Он је подсетио да је Србија са Русијом потписала оквирни споразум о дугорочним испорукама гаса на 10 година којима су гарантоване количине од пет милијарди кубика гаса годишње за нашу земљу.

Нама тренутно не треба тих пет милијарди кубика јер трошимо 2,2 милијарде кубика гаса, али ће нам те количине бити потребне уколико будемо градили гасне електране за које би требало око једну милијарду кубика гаса, иако би привреда почела појачано да ради, за шта би требало од 200 до 300 милиона кубика.

Додатне количине гаса од једне милијарде Србији би биле неопходне ако би се гас користио за комбиновану производњу топлотне и електричне енергије и ако би се извршила гасификација југа Србије, прецизирао је Станојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи