Читај ми!

Буџетски дефицит мањи од предвиђеног

Дефицит буџета Србије у прошлој години био 191,9 милијарди динара, а ребалансом је био предвиђен дефицит од 203,6 милијарди. Јавни дуг за 11 месеци у прошлој години повећан за 3,09 милијарди динара.

Према прелиминарним подацима, буџетски дефицит Србије је у 2012. години био 191,9 милијарди динара, а ребалансом је предвиђено да буде 203,6 милијарди, објавило је Министарство финансија и привреде.

У прошлој години приходи су остварени у износу од 788,51 милијарди, а расходи су били 980,38 милијарди динара.

У децембру је забележен дефицит буџета у износу од 30,6 милијарди динара.

Како је саопштило Министарство, коначни подаци о приходима, расходима и резултату биће познати након израде завршног рачуна буџета.

Оно што треба напоменути јесте да овај извештај не укључује приходе и расходе индиректних корисника, који ће, такође, бити обухваћени завршним рачуном.

Приходи су у децембру остварени у износу од 69,1 милијарди динара. Највећи износ остварен је по основу ПДВ-а (31,2 милијарде) и акциза (14 милијарди). По основу непореских прихода остварено је скоро 12 милијарди динара.

Осим редовних непореских прихода, у децембру су биле значајне уплате по основу добити јавних предузећа и агенција, као и по основу расподеле стечајне масе у завршеним стечајним поступцима.

Расходи буџета у децембру 2012. године извршени су у износу од 99,7 милијарди динара. За разлику од прихода, који у децембру нису значајно виши у односу на друге месеце, расходи су традиционално највиши у овом месецу.

То се превасходно односи на субвенције, куповину роба и услуга, капиталне и издатке за буџетске позајмице. Ове године нешто виши су и расходи за социјалну заштиту због исплате друге рате тзв. "тринаесте пензије", односно социјалне помоћи пензионерима са најнижим примањима.

Највеће ставке на расходној страни представљају исплата плата запосленима и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (ПИО фонд, РФЗО, Национална служба за запошљавање), чији се највећи део односи на пензије.

У прошлој години највиши приход био је од ПДВ-а (367,47 милијарди), и приход од акциза (180,63 милијарде).

Највиши расходи били су за организације обавезног социјалног осигурања (288,78 милијарди), а затим расходи за запослене (238,67 милијарди). Капитални издаци били су 34,46 милијарди динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи